ERDON Helyi hírek

2016.09.30. 15:12

Modern képzőközpontot létesítenek a hegyimentőknek

Újabb szakasza zárult a napokban annak a svájci-román együttműködésben megvalósuló projektnek, melynek célja egy képzőközpont létrehozása hegyimentők számára a Bihar megyei Vértopon.

Újabb szakasza zárult a napokban annak a svájci-román együttműködésben megvalósuló projektnek, melynek célja egy képzőközpont létrehozása hegyimentők számára a Bihar megyei Vértopon.

Szeptember 27-30. között a 6. szakasza zajlott annak az összesen 9 modulból álló „Képzőközpont létesítése hegyimentők számára Bihar megyében, a svájci St. Gallen tapasztalatainak hasznosításával” elnevezésű romániai pilotprojekteknek, mely tavaly márciusban kezdődött, és 2017 márciusában zárul. Az alpesi állam által társfinanszírozott program teljes költségvetése 293.116 svájci frank, melyből a vissza nem térítendő támogatás értéke 249.016 svájci frank, a Bihar Megyei Tanács által biztosított önrész pedig 44.100 svájci frank. Tulajdonképpen részét képezi annak a hosszú listának, melyet az önkormányzat a 2014-2020 közötti időszakra állított össze, és fenntartható fejlődési stratégiaként tart nyilván. Ugyanakkor furcsa, de végül is érhető módon, ez egy olyan projekt, melytől azt remélik, hogy az eredményeit minél ritkában kelljen majd gyakorlatba ültetni, hiszen senkinek sem az a vágyálma, hogy igénybe kelljen vegye a hegyimentők segítségét. A svájci kanton és a Bihar Megyei Tanács közti együttműködés amúgy tizenhat éves múltra tekint vissza, nem csupán a turizmus és az egészségügy, hanem a kultúra és az erdőgazdálkodás területén is.

Konténerek

Ennek a programnak a vezetőpartnere az önkormányzat- a projektmenedzser Lucia Pantea-, és partnerek a megvalósításban a svájci St. Gallen kanton (PP1), a Grabbs-i kórház (PP2), valamint a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi mentő Szolgálat (PP3). Eddig egyebek mellett elméleti és gyakorlati tapasztalatcserék történtek Svájcban, a héten pedig egy St. Gallen-i küldöttség járt Bihar megyében, itt volt például Heidi Hanselmann, St. Gallen egészségügyi minisztere, Donat Ledergerber, az ottani Egészségügyi Igazgatóság főtitkára, Jochen Steinbrenner, a Grab-i Kórház igazgatója és Hans Peter Gredig vezető hegyimentő is. Megtekintették, hogy miként készül az a tizenkét felszerelt konténer, melyek majd ki lesznek helyezve Vértopon, és arról a tankönyvről is tárgyaltak a vendéglátóikkal, mely a romániai törvényekre alapozva útmutatóul szolgál majd a helyi mentőknek. A pénteken tartott beszámoló jellegű sajtótájékoztatón elhangzott továbbá az is, hogy a létesítendő központban önkéntes és hivatásos hegyimentőket egyaránt képezni fognak, egy-egy szériában összesen 16 személyt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!