ERDON Helyi hírek

2016.09.15. 15:30

Megemlékezés Kratochvil Károly halálának 70. évfordulója alkalmából

Meghívó a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által Kratochvil Károly halálának hetvenedik évfordulója alkalmából szervezett nagyváradi megemlékezésre.

Meghívó a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által Kratochvil Károly halálának hetvenedik évfordulója alkalmából szervezett nagyváradi megemlékezésre.

A Kratochvil-emlékév fővédnöke: Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere.

Helye: Királyhágómelléki Református Egyházkerület székháza, Nagyvárad, Sulyok István u. 9. Időpontja: 2016. szeptember 23., 9.30–16.

Kratochvil Károly egyike a magyar történelem méltatlanul elfeledett nagy alakjainak. Élete és működése több szempontból is rendkívüli figyelmet érdemel. A nagy háború ideje alatt három teljes éven át volt a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred parancsnoka. Ezredével végigjárja mind a galíciai, mind pedig az olasz hadszíntereket. A Székely Hadosztály parancsnokaként önfeláldozásból és hazaszeretetből katonáival kitűnő példát állított az utókor számára. Nemcsak nagyszerű katona volt, hanem kiváló pedagógus, kiemelkedő felkészültségű szakember és nagy hatású, rendkívüli egyéniségű ember, talán egyike az utolsó polihisztoroknak, aki festészettel, iparművészettel éppúgy foglalkozott, mint írással, történelemmel, közélettel és külpolitikával. Az idei évben, halálának 70. évfordulója alkalmából a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nagyváradon konferencia megtartásával, kiállítás megrendezésével és emléktábla újraállítással tiszteleg emléke előtt.

Program

9.30 „A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi” című kiállítás megnyitása. Ünnepi köszöntőt mond: Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

Ünnepi köszöntőt mond: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A kiállítást megnyitja: Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka.

10.00–13.00 Tudományos konferencia Kratochvil Károly halálának 70. évfordulója alkalmából: A konferenciát megnyitja: Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Levezető elnök: Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka.

10.05–10.25 Balla Tibor: Szentkereszthegyi Kratochvil Károly katonai pályafutása.

10.25–10.45 Stencinger Norbert: Szentkereszthegyi Kratochvil Károly katonai szolgálata az Isonzó mentén – A Doberdó-fennsík és a Monte San Gabriele védelme.

10.45–11.05 Gottfried Barna: Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály.

11.05–11.30 Kávészünet.

Levezető elnök: Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese.

11.30–11.50 Nagy Szabolcs: Kratochvil Károly közéleti tevékenysége Trianon után.

11.50–12.10 Péter I. Zoltán: A nagyváradi négyes gyalogezred hátországa a nagy háború idején.

12.10–12.30 Sárközi Zoltán: Váradi emlékgúla újjáépítése az Isonzó mentén.

12.30–13.00 Kérdések, hozzászólások, vita.

Zárszó: Balla Tibor alezredes (HM HIM).

15.00 A nagyváradi magyar királyi 4. honvéd gyalogezred tiszteletére újraállítandó emléktábla felavatása

Ünnepi köszöntőt mond: Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese. Az emléktáblát megáldja: Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!