ERDON Helyi hírek

2016.09.22. 16:39

Irtani kell az ürmöt és parlagfüvet

Akár 2500 lej bírságot is kockáztatnak azok a váradi magánszemélyek, akik nem irtják az ürmöt és a parlagfüvet. A váradi tanács keddi ülésén egészítette ki a közterület-karbantartási és környezetvédelmi helyi szabályzatot.

Akár 2500 lej bírságot is kockáztatnak azok a váradi magánszemélyek, akik nem irtják az ürmöt és a parlagfüvet. A váradi tanács keddi ülésén egészítette ki a közterület-karbantartási és környezetvédelmi helyi szabályzatot.

A módosítás értelmében a nagyváradi lakosok bírságra számíthatnak abban az esetben, ha nem irtják saját tulajdonukban lévő telkeiken az ürmöt és a parlagfüvet. Eddig is szerepelt ez a kötelezettség a szabályzatban, csakhogy az ennek elmulasztásával járó bírság nem volt rögzítve benne. A napirendi pont vitáján Liviu Sabău-Popa, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője valóságos minitanulmányt olvasott fel a témáról, többek között elmondva azt, hogy a parlagfű által okozott allergia évről évre egyre több ember életét keseríti meg. Mint mondta, mintegy 20–40 ezer váradi szenved allergiában, és elmondása szerint harminc százalékkal nőtt az allergiás tüneteket kezelő gyógyszerek eladása a városban. Ezért, mint kifejtette, a probléma súlyosságához mérten átfogó szabályozásra lenne szükség, mint amilyen Franciaországban és Magyarországon van, nem pedig egy ilyen szabályzatmódosításra. Hozzátette, hogy a pénzbírságok is sokkal drasztikusabbak kellene, hogy legyenek, majd megjegyezte, hogy a PSD már készít egy ilyen határozattervezetet, ezért ennek a javaslatnak a visszavonását javasolta.

Válaszában Florin Birta alpolgármester azt mondta, hogy Franciaországban és Magyarországon országos szabályozás van a parlagfű irtására, Romániában ennek nyoma sincs, ezért helyi szinten kell szabályozni az ügyet, Mircea Mălan, a másik alpolgármester pedig azt mondta, hogy ha a PSD ilyen jól ismeri ezt a problémát, akkor elő kellett volna állnia egy saját határozattervezettel, nem pedig egyes döntések visszavonását kérni azzal fenyegetőzve, hogy majd valamikor tenni fognak valamit. A tervezetet végül megszavazta a liberális többségű helyi tanács, az RMDSZ és a PSD ellene szavazott. A módosított szabályzat értelmében azok a magánszemélyek, akik nem irtják a területükön lévő parlagf+vet és ürmöt ezer-kétezerötszáz lej közötti bírságot kockáztatnak. A szabályzat egyúttal leszögezi azt is, hogy amennyiben egy becsődölt, vagy csődeljárás, illetve átszervezés alatt álló cég kap bírságot a ki nem irtott parlagfű miatt, ezt a bírságot a speciális ügyvezető, a vagyonfelügyelő vagy a felszámoló biztos kell kifizesse.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!