ERDON Helyi hírek

2016.09.25. 17:46

A természeti övezetek védelme

Ügynökség alakul a védett természeti övezetek gondnokságának kiutalásáért és ellenőrzéséért, tájékoztatott Viorel Lascu államtitkár.

Ügynökség alakul a védett természeti övezetek gondnokságának kiutalásáért és ellenőrzéséért, tájékoztatott Viorel Lascu államtitkár.

Biharrósán megszervezett nemzetközi mentési gyakorlaton vett részt Viorel Lascu, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára az elmúlt hétvégén. Ez alkalomból a váradi újságírókkal is találkozott, akiknek a védett övezetek helyzetéről beszélt. Mint elmondta, nemsokára hivatalosan is megalakul a Védett Övezetek Országos Ügynöksége (ANAP), melynek célja, hogy biztosítsa a megfelelő keretet a védett természeti területek kezeléséhez, és hogy átvegye azokat az övezeteket, amelyek nem tartoznak senkihez. Ha egyes övezetek meghirdetett gondnokságára senki nem jelentkezik, akkor lehetőség lesz arra is, hogy a helyi közösségek vegyék át azokat. Az ügynökség többek között ellenőrizni is fogja a védett területek gondnokságát, és amennyiben a kötelezettségek elmulasztását észlelik, a szerződéseket felbontják.

Ellenőrzések

Viorel Lascu elmondta, hogy az elmúlt időszakban ellenőrzéseket hajtottak végre az ország természetvédelmi parkjaiban, és több problémát is találtak. A gondok terén elsők között van az Erdélyi-Szigethegység Természeti Park is, itt nemrég három települést is megbüntettek, mert szemetet ástak el Pádison. Lascu elmondta, hogy a büntetés nem feltétlenül a legcélravezetőbb megoldás arra, hogy tudatosítsák a természet védelmének fontosságát. Mint elmondta, Pádison több probléma is adódik, már az is sokat elmond, hogy a terület gondnokságával megbízott tanács (a környező települések polgármesteri hivatalai, a környezetvédelmi gárda, a környezetvédelmi ügynökség, a Romsilva) már évek óta nem ült egy asztalhoz. Hozzátette, az is sokat elárul a helyzetről, hogy ugyan kiépítették a Pádisra vezető utat, de már a szemétszállításról nem gondoskodtak, ez a probléma még mindig megoldásra vár.

Ökoturizmus

A találkozón az is elhangzott, hogy a Királyerdő Románia első regionális természeti parkja lehetne, ha a terület minden polgármestere összefogna, és segítenék egymást a turizmus fellendítésében, nem pedig konkurensként tekintenének egymásra. Rengeteg olyan turista van Európában, akik az ökoturizmust részesítik előnyben, ebben pedig Románia Európa édenkertje lehetne.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!