ERDON Helyi hírek

2016.08.12. 10:20

Tudnivalók a nyugat-nílusi vírusról

Az unióban augusztus 4-ig összesen öt, a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi vírus által okozott fertőzést regisztráltak, négyet Romániában, egyet Olaszországban, 22-t a szomszédos országokban.

Az unióban augusztus 4-ig összesen öt, a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi vírus által okozott fertőzést regisztráltak, négyet Romániában, egyet Olaszországban, 22-t a szomszédos országokban.

2016.07.27-e és 08.3-a között Romániában három, a nyugat-nílusi vírus által okozott agyhártya- és agyvelőgyulladásos (meningoencephalitis) esetet jelentettek Dolj, Brăila és Ialomiţa (itt halálos kimenetelű volt) megyékben, valamint egy lehetséges esetet Olt megyében.

Biharban nincsenek ilyen jellegű fertőzések, de meg kell tenni a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében. A települések önkormányzatainak hatékony szúnyogirtást kell végeztetniük a tavak, vizes területek környékén, parkokban, zöld területeken stb. Egyénileg pedig minden polgárnak védekeznie kell a nyugat-nílusi vírus okozta fertőzésekkel szemben, a következőképpen: meg kell előzni a szúnyogcsípéseket, különösen hajnalban és naplementekor kell óvatosnak lenni, amikor a szúnyogok aktívabbak, ilyenkor ajánlott hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot viselni; ajánlott a szúnyogriasztók alkalmazása; szúnyoghálók felszerelésével meg kell akadályozni a szúnyogok lakásba való behatolását; meg kell szüntetni a tócsákat, és ki kell üríteni az állott vizet tartalmazó edényeket.

A nyugat-nílusi vírus a központi idegrendszert támadja meg, a fertőzött személyek 80%-ának semmilyen tünete nincs, 20%-nak pedig enyhe tünetei vannak, mint láz, fejfájás, hányinger, hányás, kiütések, duzzadt mirigyek. Csak 150 személyből egynél jelentkeznek a betegség súlyosabb tünetei, mint a magas láz, zavartság, agyhártyagyulladás, ami akár kómához is vezethet.

A legveszélyeztetettebbek a gyermekek és az idősek. A vírust a fertőzött szúnyogok csípése terjeszti, emberről emberre nem terjed.

A leghatékonyabb védekezés a szúnyogcsípés elleni védekezés. A betegség tüneteit észlelésekor orvoshoz kell fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!