ERDON Helyi hírek

2016.08.28. 17:17

Az örök szerelemmel végződött a fesztivál

A Balázs Elemér Group mutatta be Az örök szerelem című albumát a váradi Posticum jazz zenei sorozatának utolsó koncertjén.

A Balázs Elemér Group mutatta be Az örök szerelem című albumát a váradi Posticum jazz zenei sorozatának utolsó koncertjén.

Új formációval érkezett Nagyváradra Balázs Elemér, azzal az együttessel, amellyel elkészítette legutóbbi, Örök szerelem című albumát. A nagyváradi Posticumban a Jazzterasz fesztivál keretében csütörtökön megtartott koncert lényegében egy lemezbemutató alkalom volt, hiszen a már említett album dalait szólaltatta meg a Balázs Elemér dobos irányította együttes. A koncert előtt a zenekarvezető elmondta: „örülök, hogy mi zárhatjuk ezt a fantasztikus sorozatot, ami itt a Posticmban volt, ahol egész nyáron át jazz szólt, és ez hatalmas dolog. Remélem, hogy lesz folytatása (…). Annak is örülök, hogy mi zárjuk ezt a sorozatot, ami nagyon megtisztelő, és mert kedvenc zenekarommal lépek fel, olyan művészekkel dolgozhatok együtt, akik egyénileg hihetetlen kvalitással rendelkeznek, és igen elismert művészek”.

Nagyszerű koncert

A muzsikusok kvalitásairól természetesen azonnal meggyőződhetett a Posticum értő közönsége, hiszen a ritmusoknak, valamint a hangszeres és énekszólamoknak olyan harmóniáját szólaltatták meg, amire csakis kivételes tehetségű muzsikusok képesek. Komjáti Áron gitáros az együttes hangzását alapvetően meghatározó akkordjaival és jobbára merengő hangulatú szólóival hívta fel magára a figyelmet, Oláh János zongorista improvizatívabb, invenciógazdag zongorafutamokkal örvendeztette meg a közönségét, Lakatos Pecek Krisztián nagybőgős magabiztos bőgőzésével puhította az együttes hangzását. A két énekes, Szakonyi Milán és Szőke Nikoletta kivételes tehetségek, akik nagyon szépen énekelték a dalokat, és a műsor során különösen Szőke Nikoletta tűnt ki énekes improvizációival. A felsorolás végére hagytam a Balázs Elemér-Czibere József ütős-párost, akik több alkalommal is valóságos dobpárbajt mutattak be, Balázs József dobokon, míg Czibere József a legkülönfélébb ütőhangszereken improvizáltak közösen, egészen felvillanyozva magukat és a közönséget is. Balázs Elemérnek és együttesének muzsikálását nem lehet megunni, bármilyen formációval is jön Nagyváradra; eddig is jópárszor hallhatta már őt és zenekarát a váradi közönség, és természetesen most sem okoztak csalódást, sőt, a hangszerelés terén talán minden eddigi váradi fellépéséhez viszonyítva gazdagabb műsort hallhattunk. A hangszerelés egyébként a zenekarvezető fiának a munkáját dicséri. A Balázs Elemér Group koncertje alatt észrevétlenül múltak el a percek, talán ezért is éreztem kissé rövidnek a programot, de mindenki nagy örömére, és persze a koncert végi nagy taps hatására ráadást is játszott az együttes, a Balázs Elemér Group magyar népdalfeldolgozásokat tartalmazó albumáról szólaltattak meg egy dalt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!