ERDON Helyi hírek

2016.07.13. 14:10

Románból óvtak a legtöbben

Közel másfél ezer próba eredményét óvták meg az érettségizők Bihar megyében. A tanfelügyelőség szóvivője felsorolta a legjobb és a leggyengébb eredményeket elérő megyei tanintézeteket is.

Közel másfél ezer próba eredményét óvták meg az érettségizők Bihar megyében. A tanfelügyelőség szóvivője felsorolta a legjobb és a leggyengébb eredményeket elérő megyei tanintézeteket is.

Bár az óvások előtti érettségi eredmények gyengébbek a tavalyiaknál, az óvások száma csökkent tavalyhoz képest: 1431 óvást regisztráltak a keddi nap folyamán Bihar megyében, miközben tavaly 1831 dolgozatot óvtak meg az érettségizők. Amint Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivőtől megtudtuk, a román nyelvből és irodalomból írt dolgozat eredményét 643-an óvták meg, az anyanyelvi vizsgáét 65-en, míg a C próbával kapcsolatban 410 óvást regisztráltak Bihar megyében, ezen belül a történelemből elért eredménnyel 178-an voltak elégedetlenek, a többi, 232 óvás pedig a matematika próbára vonatkozott. A D próbán elért eredményt 313-an óvták meg, ezen belül a legtöbb, szám szerint 106 óvást földrajzból regisztrálták, 95-en óvták meg az anatómia vizsga eredményét, növény- és állattanból 36 óvás született. Mint arról már beszámoltunk, az óvások elbírálását követő végleges eredményeket július 16-án, szombaton teszik közzé.

Listavezetők

A Bihar megyei középiskolákban amúgy nagyon változó eredmények születtek: léteznek tanintézetek, ahol mindenkinek sikerült az érettségije és olyanok is, ahol senkinek. A legnagyobb, száz százalékos átmeneteli arányt a nagyváradi Emanuel Baptista Teológiai Líceumban regisztrálták, az itt végzett 53 érettségiző mindegyike átment, a leggyengébb átlag 6,23 volt, s összesen ketten teljesítettek hetesen alul, a kilencesen felüli átlaggal leérettségizettek száma pedig 24. A leggyengébb eredményeket pedig a kágyai műszaki középiskolában végzettek tudhatják a magukénak, a hat feliratkozott közül öt jelent meg a vizsgákon, s mindannyian ötösön aluli átlagot értek el.

A szóvivő által ismertetett további eredmények: a Betel Pünkösdi Teológiai Líceumban végzettek 97,78 százaléka érettségizett sikeresen, őket követik az Emanuil Gojdu Főgimnáziumban végzettek, akiknek 97,73 százaléka ment át, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban végzett diákok pedig 94,9 százalékban érték el legalább a hatost. A leggyengébben teljesítő középiskolák között szerepel a berettyószéplaki 1. sz. Műszaki Középiskola, ahol az átmeneteli arány 6,06 százalék, továbbá a nagyváradi Andrei Şaguna Műszaki Kollégium, ahol az átmeneteli arány 6,25 százalék.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!