ERDON Helyi hírek

2016.07.28. 09:08

Nyári munkalehetőség fiataloknak

A nyár a fesztiválokról, a pihenésről és a feltöltődésről szól a legtöbb fiatalnak, de vannak olyanok is, akik a vakáció egy részében nyári munkát keresnek, hogy ezzel egészítsék ki zsebpénzüket.

A nyár a fesztiválokról, a pihenésről és a feltöltődésről szól a legtöbb fiatalnak, de vannak olyanok is, akik a vakáció egy részében nyári munkát keresnek, hogy ezzel egészítsék ki zsebpénzüket.

A nyári időszakos munkák igen kedveltek a fiatalok körében, hiszen viszonylag könnyen szerezhetnek némi zsebpénz-kiegészítést. Nagyváradon a Sunivork Diákmeló foglalkozik már több mint tíz éve diákmunka-közvetítéssel. Tóth Erika irodavezetőt kérdeztük, milyen állásokat tudnak ajánlani a fiataloknak a nyárra. Mint elmondta, év közben inkább egyetemistákat foglalkoztatnak, hiszen nekik szabadabb programjuk van, ezért jobban tudják vállalni a napközben zajló munkákat, a középiskolások viszont nyáron, az érettségi és pótérettségi után érnek rá igazán. A Sunivork Diákmeló időszakos munkára főként szórólapoztatást (utcai és postaládás) tud ajánlani, ezen kívül mint munkaközvetítőt felkeresik őket fagyi és utcai árusok, szórakozó helyek, nyomdák képviselői, ha keresnek 16–18 év feletti fiatalokat nyári munkára, három-négy hónapra beugró munkaerőnek. Ezeket az állásokat az iroda meghirdeti az adatbázisukban. Az érdeklődők további információt kaphatnak az iroda facebook oldalán (Sunivork Diakmelo), ugyanitt teszik közzé a munkalehetőségeket is.

Helyi és külföldi munkák

A különböző vásárokon, városi ünnepségeken vagy falunapokon az ott standot felállító árusok is sok esetben alkalmaznak fiatalokat. Ezek ugyan pár napos munkák, de ilyen esetekben is tisztázni kell a munkaadóval, hogy pontosan mi is a feladata a munkavállalónak, és hogy ezért mennyi fizetés kap. Mivel a szervezett külföldi nyári munkákra már hónapokkal korábban jelentkezni kell, aki nem magánúton akar külföldön dolgozni, az erről a lehetőségről lecsúszott. Külföldi pár hetes vagy hónapos munkavállalás esetén érdemes megbízható közvetítőkhöz fordulni, hiszen a nem ellenőrzött munkaadók többféleképpen is átverhetik a jelentkezőket. Legenyhébb esetben szerződés nélkül, nem a megbeszélteknek megfelelő munkafeltételek között vagy a korábban megbeszélt bérért kell dolgozzanak, a legrosszabb esetben pedig a magát külföldi munkaadónak kiadó emberkereskedő áldozataivá is válhatnak a fiatalok. Ezért kiutazás előtt érdemes leellenőrizni a kiválasztott céget, legalább annyit, hogy nyilván van-e tartva.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!