ERDON Helyi hírek

2016.07.13. 14:07

Eurómilliók a nitrátszennyezés csökkentésére

Megpályázható támogatásokkal kapcsolatos tájékoztatás és beszélgetés zajlott szerdán délelőtt a Prefektúrán. A cél az, hogy a projektek nyomán csökkenjen a vizek nitráttartalma.

Megpályázható támogatásokkal kapcsolatos tájékoztatás és beszélgetés zajlott szerdán délelőtt a Prefektúrán. A cél az, hogy a projektek nyomán csökkenjen a vizek nitráttartalma.

A tájékoztató jellegű rendezvényt kolozsvári szakértők szervezték, de részt vett Ştefania Burbea, akörnyezeti és vízügyi minisztérium képviselője, továbbá Dorin Corcheş, a Bihar megyei talajtani és agrokémiai hivatal (OSPA) igazgatója is. A meghívottak pedig a megye polgármesteri hivatalainak, a környezetvédelmi ügynökségnek, a vízügyi hivatalnak és a közegészségügyi hatóságnak a képviselői voltak.

Elismerés

Dr. Ileana Bogdan, a kolozsvári mezőgazdasági egyetem professzora köszöntötte az egybegyűlteket. Mint elmondta, a Tápanyagokkal Történő Környezetszennyezés Integrált Ellenőrzése elnevezésű programon belül a román állam a Világbank pénzalapjaiból támogatást biztosít különböző, a környezetszennyezés csökkentésére, illetve megelőzésére irányuló projektekre. Első sorban a mértéktelenül és az alapszabályok betartása nélkül használt istállótrágya és műtrágya által okozott nitrátszennyezés csökkentését tartják szem előtt. A program eddig is sikeres volt, Bihar megyében több település is támogatást nyert. A professzor gratulált Horváth Bélának, Szalacs polgármesterének, a település ugyanis a programon belül több támogatást is megpályázott és meg is nyert. Szalacs az egyedüli olyan település, ahol már több projektet is gyakorlatba ültettek, hangzott el. A későbbiek során Horváth Béla ismertette röviden, hogy miről is van szó. Az egyik projekt során például olyan felszereléseket kaptak, melyekkel az istállótrágyát komposztálni lehet. A hetven betonplatform, a megfelelő szállító, gyűjtő- és egyéb felszrelésekkel együtt egymillió euró körüli összegbe került. Egy másik, már megvalósított projekt a csatornarendszer kiépítésére vonatkozik, tudtuk meg. A polgármester arról is szólt: az egyedüli gond az, hogy a helybélieket nehezen lehet meggyőzni arról, hogy „megváljanak” az istállótrágyától és hat hónap múlva, mint komposztot vegyék át, még akkor is, ha az ingyenes szállítást is biztosítják.

Karavánok

Egyéb Bihar megyei települések is nyertek már támogatásokat e programon belül, ezek során a problémás területekre fákat ültettek, hogy megóvják a vizeket a nitrátszennyezéstől. A szóban forgó települések: Sólyom, Biharrósa, Barátka és Szentandrás. A helységeket mérések alapján választották ki, azokat részesítették előnyben, ahol a talaj, illetve a talajvíz nitráttartalma a legmagasabbnak bizonyult.

A most kezdődő, második pályázási ciklus során szintén a komposztálást, a biogáz felhasználását segítenék, a lehívható összeg 2022-ig 59 millió euró. Augusztusig zajlanak a tájékoztató jellegű előadások ország szerte, szeptembertől pedig úgynevezett regionális karavánokat szerveznek, melyek során segítenek a polgármesteri hivatalok képviselőinek kitölteni a pályázási űrlapokat. Az akció egy újabb regionális karavánnal folytatódik, ennek során a pályázás további fázisaiban nyújtanak segítséget. A program célja az, hogy 2020-ig a vizek nitráttartalma sehol az országban ne lépje túl a megengedett értéket.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!