ERDON Helyi hírek

2016.07.12. 15:38

Bambergi diákok jöttek Váradra

Az idén is diákcsere program zajlik a nagyváradi Ady Endre Középiskola és a bambergi Franz Ludwig Gymnasium között. A németországi diákok hétfőn érkeztek meg, kedden városnézés volt.

Az idén is diákcsere program zajlik a nagyváradi Ady Endre Középiskola és a bambergi Franz Ludwig Gymnasium között. A németországi diákok hétfőn érkeztek meg, kedden városnézés volt.

Amint Puskás Ágnes tanár elmondta, a kapcsolat a bambergi gimnáziummal immár negyed évszázados, 1991-ben, Makai Judit, az Ady Endre Középiskola tanára és Helmut Dütsch bambergi tanár közös kezdeményezése alapján indult el. A lényeg, hogy a váradi líceum tíz középiskolás diákja eltölt tíz napot Németországban, bambergi családoknál, majd a németországi diákok látogatnak el Váradra. Az elmúlt években Fonyód is részt vett az akcióban, de az idén a csereprogram csak a váradi és a bambergi iskola között zajlik.

Otthonos légkör

A váradi tanulók június 27-től július 6-ig voltak Bambergben, erről beszámolót is írtak. Meglátogatták a németországi iskolát, bementek az órákra is, mivel ott még tartott az oktatás, különböző kirándulásokon vettek részt, többek között Nürnbergbe is ellátogattak. Nagyon családias és kellemes légkörben fogadták őket, mondták el néhányan a váradiak közül. A németországi családok külön vendégszobát biztosítottak nekik, úgy érezték magukat, mint egy szállodában, de ugyanakkor a légkör nagyon otthonos volt; odafigyeltek rájuk, és azon a két napon, amikor a családok külön programot szervezhettek a fiataloknak, az ő véleményüket is figyelembe vették. Mindent összevetve, igazán kellemes napokat töltöttek ott, mondták.

Vad Márta iskolaigazgató hozzátette: nyelvtanulás szempontjából nagyon fontos, hogy élő környezetben gyakorolhatták a németet, valamint az angolt, egy ilyen élmény nagy löketet és egyben önbizalmat ad.

Városnézés

A németországi diákok hétfőn hajnalban érkeztek meg, miután három napot töltöttek a Balatonon. Először kipihenték magukat, utána ellátogattak a váradiakkal együtt a várba, majd a Német Fórumnál látták őket vendégül. Kedden közös, interaktív városnézés volt, a séta közben választ kellett találniuk különféle, Váradhoz fűződő kérdésekre, mint például arra, hogy a főtéren hány templomon van óra, illetve hány emeletes a Sztarill Palota és milyen stílusban épült. Ezt követően találkozón vettek részt az Ady Endre Középiskolában. Makai Judit tanárnő elmesélte nekik, hogyan is kezdődött a program, milyen nehézségekkel néztek szembe több mint két évtizeddel ezelőtt, később pedig Vad Márta igazgató és Puskás Ágnes tanár is köszöntötte őket.

Mărcuţiu Rácz Dóra, a gimnázium idén végzett tanulója egy filmet mutatott be az iskolában zajló tevékenységekről – szakkörökről, vetélkedőkről, bulikról, a Sulirádióról, mely szünetbe szól és a tanulók választják ki, milyen zenét közvetítsen, és a Mi újság, Ady? című folyóiratról, melyet a diákok írnak és szerkesztenek. Később a bambergi tanulók megtekinthették az iskolát, többek között a Helmut Dütschről elnevezett termet és a 2002-ben elhunyt tanár tiszteletére elhelyezett emléktáblát. Délután a Caritas Catolicát látogatták meg, szerdán pedig Aranyosra mennek kirándulni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!