ERDON Helyi hírek

2016.06.05. 08:44

Térkép egy régió felélesztésére

Csütörtökön délután mutatták be Nagyváradon Partium térképét, mellyel nem titkolt céljuk a készítőknek az, hogy határozott identitást kölcsönözzenek ennek a régiónak.

Csütörtökön délután mutatták be Nagyváradon Partium térképét, mellyel nem titkolt céljuk a készítőknek az, hogy határozott identitást kölcsönözzenek ennek a régiónak.

A Partium térképet a Partiumi Kutatóintézet és a Partiumi Autonómia Tanács készítette, a tudományos munka irányítója Szilágyi Ferenc földrajztudós, a két említett intézmény vezetője volt. Ő maga mutatta be a térképet csütörtökön délután a nagyvárad Lorántffy Központban megjelent érdeklődőknek. Elöljáróban Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke beszélt arról, hogy a Székelyföldhöz hasonlóan szükség van arra, hogy a Partiumnak, mint földrajzi régiónak is jól meghatározott identitáshordozó szerepe legyen. A továbbiakban Szilágyi Ferenc beszélt a régiók kialakulásának feltételeiről, kifejtve, hogy ennek kétféle típusa létezik, az egyik a regionalizmus, amikor egy adott területen élő közösség alakít közös régiót, a másik típus pedig a regionalizáció, amikor a központi hatalom dönt arról, hogy mely területek szerveződjenek régiókká. A regionalizációs folyamat az Európai Unióban alapkövetelmény, az EU támogatja a régiók megerősödését, melyek közigazgatási szempontból az állami és a megyei területszervezési szintek között helyezkednek el.

Négy típus

A tudós Európa országait négy csoportba sorolta aszerint, hogy miképpen viszonyulnak a regionalizációhoz. Az első csoportba tartoznak az olyan föderatív államok, mint Németország, Ausztria vagy Svájc, amelyek segítik a régiók kialakítását. Ennek a rendszernek a működési alapelve az, hogy a helyiek tudják a legjobban, hogy mit akarnak, ezért a döntéseket a lehető legközelebb hozzák a helyi közösséghez. A második csoportba tartoznak a regionalizált államok, mint amilyen Olaszország vagy Spanyolország. Ezekre az államokra az aszimmetrikus autonómia jellemző, ezekben az országokban ugyanis létrejönnek a régiók, viszont hogy ezek mekkora hatáskörrel rendelkeznek, az a régió és a központi hatalom megegyezése nyomán dől el. A harmadik csoportba tartoznak a decentralizált államok, mint amilyen Franciaország is, ahol a központi hatalom kirendeltségeket hoz létre a régióközpontokban, és valójában ezek az intézmények a központi hatalom képviselői helyi szinten. A negyedik csoportba tartoznak a központosított nemzetállamok, mint amilyen Magyarország és Románia és a legtöbb több Közép-kelet európai ország, ezekre az országokra a legkevésbé jellemző a regionális szint megléte és működése.

A régiók ellen

Szilágyi Ferenc kifejtette, hogy Románia kifejezetten szembe megy a regionalizációs törekvésekkel, noha az ország régiói komoly történelmi gyökerekkel rendelkeznek. A 90-es években hozták létre a gazdasági fejlesztési régiókat, amelyeket számokkal láttak el, majd az égtájakról nevezték el azokat, hogy még a látszatát is elkerüljék annak, hogy ezek a régiók történelmi gyökerekkel rendelkeznek. Ennél is nagyobb baj, hogy ezeket a gazdasági régiókat tudatosan összekeverték azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy ne jöjjenek létre történelmi régiók, és így egy régióba kerültek olyan megyék, amelyek sem a történelmi múlt, sem az infrastruktúra, sem pedig a térszerkezet alapján nem illenek össze. Márpedig „ha a lakosok között nincs összeforrottság, identitásbeli azonosságtudat, akkor a régió nem fog fejlődni. Ezért ami most van, az működésképtelen” – szögezte le Szilágyi Ferenc. A továbbiakban kifejtette, hogy a Partium régió meghatározásakor szem előtt tartották a földrajzi adottságokat, a történelmi hagyományt, és azt a tényt, hogy a régió illeszkedjen Románia közigazgatási szerkezetéhez. Ebből adódóan Partium régió nyugati és északi határát a román-magyar és a román-ukrán országhatár képezi, keletről a történelmi Erdély, délen pedig a Maros folyó határolja Partium régiót. Szilágyi Ferenc előadása végén meg is mutatták az elkészült térképet, illetve minden megjelent kapott egy példányt belőle.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!