ERDON Helyi hírek

2016.06.08. 11:23

Rendben zajlott a választás

Szerdán a helyhatósági választások lebonyolítását értékelte sajtótájékoztatóján Claudiu Pop prefektus. Hangsúlyozta: nem voltak incidensek, csupán Sólyom községben szabtak ki bírságot.

Szerdán a helyhatósági választások lebonyolítását értékelte sajtótájékoztatóján Claudiu Pop prefektus. Hangsúlyozta: nem voltak incidensek, csupán Sólyom községben szabtak ki bírságot.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Claudiu Pop prefektus gratulált a megválasztottaknak, sok sikert kívánva nekik. Ugyanakkor azt is mondta: számíthatnak az együttműködésére, de azért arra is ügyelni fog, hogy a törvényeknek megfelelően tevékenykedjenek. Úgy fogalmazott: a kampány és az idei helyhatósági választás lezárult, ettől kezdve kötelességük a gyakorlatba ültetni mindazt, amit megígértek. Hangsúlyozta: Bihar megyében problémák nélkül zajlott a választás, egyedül Sólyom községben szabott ki a rendőrség bírságot, mert valaki lefényképezte, hogy miként voksolt. Szerda délelőtt egyébként a Megyei Választási Iroda vezetője átadta a választási dokumentumokat a központi szervnek, mely érvényesnek nyilvánította ezeket. A megyénknek 1.673.346 szavazólapot nyomtattak egy zsilvásári nyomdában, áfa nélkül 821 ezer lej értékben, mely 36 százalékát tette ki az előzetesen becsült összegnek, és nem hiányoztak sehol szavazólapok vagy öntapadós matricák. A helyhatósági választás lebonyolítása Bihar megyében közel 5,4 millió lejbe került, és 7377 személynek kell fizetni a közreműködéséért, csak a keddi nap folyamán 500 ezer lejt osztottak ki.

Ezután

E héten pénteken 11 órakor a prefektúra dísztermében a Megyei Választási Iroda kibocsátja a megyei tanácsosoknak a mandátumelnyerést megállapító igazolásokat, ami tulajdonképpen egy szimbolikus gesztus. Legkésőbb június 27-ig meg kell alakuljanak a helyi önkormányzatok a 101 közigazgatási egységben, illetve a megyei tanács is, a prefektus rendelkezése nyomán. Ugyanakkor a pártoknak a választás napjától számítva 15 napon belül továbbítaniuk kell az Állandó választási Hatóságnak (AEP) a pénzügyi jelentéseiket, vagyis hogy mennyit költöttek a kampányban. A megválasztott polgármesterek mandátumát a területi bíróságok érvényesítik.

Azt is bejelentette a kormánybiztos: a más megyékben tapasztaltak alapján azt javasolja a belügyminisztériumnak, hogy hasznosabb lenne, ha a következő választások alkalmával azok, akik 30 napon belül megváltoztatják a lakcímeiket, csak a stabil lakhelycímeiknek megfelelő körzetben voksolhassanak, és ne az ideiglenes (flotant) címükhöz tartozóban. Azt is megjegyezte: nem lett volna lehetőség arra, vagy értelme annak, hogy Adrian Domocoş polgármesterjelölt neve nélküli szavazólapokat adjanak ki Belényesben, hiszen ehhez hasonló esetek (vagyis hogy valakinek az indulása gátolva legyen) bármikor előfordulhatnak, például ha egy jelölt meghal egy-két nappal a szavazás előtt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!