ERDON Helyi hírek

2016.06.14. 12:01

Nincs fokozott árvízveszély

Nincs tényleges árvízveszély a Bihar megyei jelentősebb vízfolyások medrei közelében- nyilatkozta kedden az Erdély Online-nak Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetője.

Nincs tényleges árvízveszély a Bihar megyei jelentősebb vízfolyások medrei közelében- nyilatkozta kedden az Erdély Online-nak Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetője.

A napokban nagy mennyiségű csapadék hullott Bihar megyében, ebben a hónapban Biharfüred környékén már 175 liter eső esett négyzetméterenként, Élesdtől felfele 170 liter, és Berettyószéplak közelében is 100 liter feletti a csapadékmennyiség. A Fekete-Körös felső vidékén Belényesnél körülbelül 100 liter, a Hollódon 125 liter/négyzetméter. A Sebes-Körös Csúcsánál érte el a legmagasabb szintet 120 literrel. Ezek az adatok a többszőrösei az ilyenkor mért átlagnak, melynek hatására kisebb-nagyobb árhullámok képződtek, de ebből a lakosság nem érzékelt semmit, mert a tározókban felfogták a vizet. Ezért jelen pillanatban a Drăgan-tározóban, ami a Sebes Köröst „irányítja”, 91 millió köbméter vizet tartalékolnak, a lugasiban 20 milliót, a telegdiben 50 milliót, a széplakiban 6,5 millió köbmétert. Összességében a nagy tározókban több mint 170 millió köbméter víz található azért, hogy ezáltal megelőzzék a nagyobb árhullámok kialakulását, és amely mennyiség a nyári szárazság idején aranyat fog érni.

Kedd délelőtt a hegyvidéken voltak patakok sárga kód alatt, de a főbb vízfolyások esetében nem fenyegetett az árvízveszély. A széplaki tározónál kontrolláltan eresztették le a vizet azért, hogy megelőzzék az árhullám kialakulását. Emellett hétfőről keddre virradó éjjel több mint 50 liter/négyzetméter eső hullott hegyvidéken, ezért az intervenciós egységek kiszálltak Belényes, valamint a Bihar és Arad megye határának környékére, Kristyor magasságába, ahol gyors lefolyású árhullámok alakultak ki.Az előrejelzések szerint ugyanakkor kedd délutántól csökken a csapadékhajlam, és a normalitás irányába mozdul a helyzet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!