ERDON Helyi hírek

2016.06.15. 11:25

Csengett a telefonja vizsga közben

Először történt Bihar megyében, hogy egy érettségizőt kizártak a kompetencia felmérőről, tudtuk meg Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivőtől. Elkezdődött az anyanyelvi szóbeli.

Először történt Bihar megyében, hogy egy érettségizőt kizártak a kompetencia felmérőről, tudtuk meg Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivőtől. Elkezdődött az anyanyelvi szóbeli.

Az eset a belényesi Ioan Ciordaş műszaki kollégiumban történt, információink szerint az érettségizőnek csengett a telefonja a román kompetenciavizsga alatt. Amint a szóvivő elmondta, őt nemcsak az idei érettségiről, hanem az őszi, sőt, a jövő nyári érettségiről is kizárták, leghamarabb jövő ősszel próbálkozhat ismét.

Dicséretes

Két különleges eset is volt: egy diákot a Megyei Kórházban vizsgáztattak, egy másik érettségiző pedig, mivel megműtötték, engedélyt kapott, hogy jövő héten vegyen részt a felmérőn.

Az Ady Endre Középiskolában jó eredmények születtek a román kompetencia felmérőn, tudtuk meg Ciubotariu Évától, az Ady Endre középiskola érettségi bizottságának elnökétől: a középiskola kilencvennyolc idén végzett diákja közül hatvanketten a legjobb, „tapasztalt” minősítést érték el, huszonhárman haladó, tizenhárman pedig közepes nyelvhasználói minősítést kaptak. Az, hogy az érettségizők kétharmada a legjobb minősítést érte el, mindenképp dicséretre méltó” - jegyezte meg a bizottság elnöke, aki arról is szólt: az iskolában közben tanítás is zajlik, a vizsgáztató tanárok órákat is tartanak, amit pedig nem tudnak megtartani, átütemezik a következő hétre, így ebben a periódusban gyakran kell változtatni az órarenden. Az első kompetencia vizsgáról egyébként senki nem hiányzott, senkit nem zártak ki, minden a tervek szerint zajlott.

Tegnap elkezdődött az anyanyelvi kompetencia felmérő, ebben az iskolában a szerdai nap folyamán két osztály diákjait ütemezték be, a másik két végzős osztály diákjai pedig ma adnak számot nyelvi tudásukról, s szintén ma kerülnek sorra a borsi iskola végzősei is.

Mind a román, mind a magyar nyelvi kompetencia vizsgán első sorban első sorban az érettségizők kommunikációs képességeit mérik fel, nem annyira tárgyi tudásukat. Mindkettő ugyanúgy zajlik, mint bármelyik szóbeli, a vizsgázók tételeket húznak, majd kidolgozzák azokat, mindegyiküknek legfeljebb tizenöt perc áll rendelkezésére.

Jövő héten a számítástechnikai kompetenciavizsgával folytatódik az érettségi, ezt követően zajlik majd az idegen nyelvi felmérés.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!