ERDON Helyi hírek

2016.06.02. 13:12

Bolojan a DNA-vádról: „a net tele hülyeséggel”

Keresztbe akartak tenni neki az utolsó száz méteren, de nem sikerült – állítja a PNL-s Ilie Bolojan váradi polgármesterjelölt, annak kapcsán, hogy a DNA-val hozták összefüggésbe a nevét kampányzáráskor.

Keresztbe akartak tenni neki az utolsó száz méteren, de nem sikerült – állítja a PNL-s Ilie Bolojan váradi polgármesterjelölt, annak kapcsán, hogy a DNA-val hozták összefüggésbe a nevét kampányzáráskor.

Olyan vádakról hallani az utóbbi időben, hogy Ilie Bolojannak a DNA-nál van ügye. A vonatkozó infók pár napja jelentek meg, internetes fórumokon, azaz épp most, amikor a választási verseny a befutóhoz ér. Az adatok szerint a kolozsvári bíróság elé került egy olyan ügy, amiben Ilie Bolojan is érintett. Eszerint azzal vádolhatják, hogy a hivatala révén szerzett információkat jogtalan haszonszerzésre használta. A jogi ügyek állását mutató portál szerint a kolozsvári bírák jóváhagytak egy fellebbezést, amelyet egy 2013-ban hozott döntés ellen emeltek. 2013 szeptemberében ugyanis egy 2012-ből származó DNA-dosszié ügyében született az a határozat, hogy nem indul büntetőeljárás – és ez ellen emelt valaki óvást. Így az ügyet visszaküldték a DNA-hoz. Az ügyben több személt érintette, köztük Bolojan, aki posztjával össze nem egyeztethető pénzügyeket bonyolított volna, és hivatali információkat használt volna haszonszerzésre.

Nagyváradon Ilie Bolojan polgármesterjelölt és Mircea Malan megyei tanácsi elnökjelölt a PNL székhelyén épp csütörtök délelőtt tartott kampányzáró tájékoztatót – és felmerült ez is. Bolojan arra a kérdésre, hogy konkrétan mi ez az ügy, miben áll, azt válaszolta: „Én nem tudom, fogalmam sincs. De nem tűnik fel Önöknek, hogy épp a kampány záráskor hoznak elő valakik egy évekkel ezelőtti ügyet? Gondolják, hogy véletlen?” A megismételt kérdésekre, hogy mégis mi az ügy lényege, ő is többször megismételte: „Nem tudom. Nem tudok róla.” Majd hozzátette: „Természetes, hogy kampányban az ellenfelek mindenféle állításokkal és vádakkal előhozakodnak. Ráadásul leginkább neten terjesztik. Az internet tele van nemcsak információkkal, de hülyeségekkel is, aztán ki minek dől be.” A tájékoztatón valami okból megjelent Ioan Cupsa, a PNL Bihar megyei parlamenti képviselője is, aki ügyvéd, és hátul foglalt helyet, majd e témánál felállt, és előre jött – ám amikor megszólalt volna, Bolojan így csitította: „hagyja, Cupsa úr, nem ér ennyit az egész”. Cupsa visszavonulóban mégis mondott ennyit: „Tipikus politikai húzás ez az egész, nem más”.

Nem akar megosztottságot

A tájékoztatón Bolojan amúgy kifejtette: a választás után azt szeretné, ha a pártjuk annyira erős lenne, hogy ne kelljen mindenféle alkukat kötnie. Szerinte ugyanis” rontja a fejlődési esélyeket, ha a városi tanácsban mindegyre koalíciókat kell kötni, egyezkedni, aztán egyesek felrúgják, hol akadályoznak, hol nem.” Kiemelte a Megyei Tanácsot, ahol szerinte „az elmúlt évek állandó megosztottságról szóltak, örökös egyensúlyozgatásról”. Arra a kérdésre, hogy két mandátum után, és a harmadik küszöbén mit tart fiaskóinak, azt említette, hogy nem sikerült a Szentmárton-referendum, valamint azt, hogy a vasúti síneken való átjárást megszüntetendő aluljárót építenének az Oncsa negyed és a Püspöki út (Stefan cel Mare) között, de a CFR évek óta nem hajlandó engedélyezni, „mert ezek attól is félnek, hogy sorompós átjárót tegyenek valahova, mondván, hogy mi van, ha valaki a sorompó megkerülésével rámegy a sínekre – le kellene váltani azonnal az igazgatójukat, ha ez lehetséges lenne”.

A Szentmárton-referendum kapcsán szóba került egy másik vád is, ám itt a vádló ismert, csak magát a vádat nem akarja konkretizálni. A PSD-s Ioan Mangról van szól, aki azt állította: egy politikusnak 60 hektár területe van Szentmártonban, ezért nyomattatja a Váraddal való egyesülést, hiszen ez felverné a telkei árait. Hogy ki az illető, nem hajlandó megmondani, de annyit végül kibökött, hogy nem PNL-s. Bolojan ezt sima hazugságnak tartja. Hozzátette: neki semmiféle területe nincs Szentmártonban, de olyanról sem tud sem ő, sem Mircea Malan, aki bármelyik más párt tagja lenne, és ekkora területe lenne ott.

Más témára térve a tájékoztatón Mircea Malan megyei tanácsi elnökjelölt elmondta: a kampány alatt 300 kilométert utazott a megyében, napi 3 községet, 6-7 falut keresett fel. Így zárta a kampányt: „Mindenhol azt mondtam, hogy mi tudjuk, mik a tennivalók, és ezekért cselekszünk. A PNL az egyetlen párt, amely átfogó tervet tudott bemutatni az egész megye fejlesztésére”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!