ERDON Helyi hírek

2016.05.19. 14:51

Ultimátumot kaptak a kivitelezők

A DN76 országút katasztrofális állapota miatt a Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) ultimátumot adott a kivitelezőknek, hogy mihamarabb fejezzék be a vállalt munkát.

A DN76 országút katasztrofális állapota miatt a Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) ultimátumot adott a kivitelezőknek, hogy mihamarabb fejezzék be a vállalt munkát.

A CNADNR hivatalos honlapján tette közzé azt a közleményt, amely idézi Cătălin Homort, a társaság vezérigazgatóját, aki felszólítja a Nagyvárad-Déva országút felújításán dolgozó kivitelezőket, hogy lépjenek túl „ellenséges indulataikon” és kezdjenek el együtt dolgozni a projekt befejezésén. „Nem szeretném, ha olyan szélsőséges intézkedésekig jutnánk el, mint amilyen a szerződésbontás, és az újralicitálás, de ha szükség lesz rá, akkor habozás nélkül meg fogjuk ezt tenni” – idézi a közlemény Cătălin Homort. A dokumentum röviden ismerteti a Nagyvárad és Déva közötti, 184 kilométeres országút felújításának jelenlegi állapotát, melyet hat szakaszra bontottak, és ezek közül csak a második, Brád (Brad, Hunyad megye) és Körösivánd (Ioneşti, Arad megye) közötti szakasz felújítása zajlik az ütemtervnek megfelelően. Ez a szakasz mintegy 90 százalékban készült el. Az első, Marossolymos (Şoimuş, Hunyad megye) és Brád közötti szakasz 56,7 százalékban készült el, itt a Selina és a Doprastav cégek a kivitelezők. A harmadik, Körösivánd–Vârfurile szakaszon már 2014 szeptembere óta nem dolgoztak a Construcciones Lujan és a Viales y Obras Publicas nevű cégek, ezért ezekkel a kivitelezőkkel már szerződést is bontott a CNADNR, most újralicitálják ezt a szakaszt. Az Arad és Bihar megye határától Vaskohsziklásig tartó negyedik útfelújítási részen a munkálatoknak mindössze 47 százalékát végezte el a Construct Mod cég. A közlemény ennek a szakasznak a kapcsán megjegyzi, hogy a kivitelezési határidő már 2015 júniusában lejárt, de a kivitelező a határidő meghosszabbítását kérte, amit meg is kapott, 2015. május 13-ig. Az ötödik szakasz Vaskohsziklástól Belényesig tart, itt az Azvi és az Azcale cégek dolgoznak, a munkálatok 51,19 százalékát végezték el, miközben a kivitelezési határidő ez év május 16-án lejárt.

Szerződésbontás

Az utolsó, Belényes-Nagyvárad szakasz felújítását a CCCF, a CO.GE.FA és a S.IM.CO cégek nyerték el még 2012 januárjában, de mivel szinte egyáltalán nem dolgoztak, ráadásul a fővállalkozó igen gyenge anyagi helyzetbe került, ezért a CNADNR 2015. május 25-én szerződést bontott ezekkel a kivitelezőkkel. Jelenleg az újralicitáláshoz szükséges műszaki dokumentációt állítják össze ennek a szakasznak a vonatkozásában. A közlemény végezetül megjegyzi, hogy a Nagyvárad-Déva országút felújítását az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozzák, az országút teljes felújításának végső határideje 2016 novembere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!