ERDON Helyi hírek

2016.05.03. 13:00

Sok gond igényelne megoldást

Kedd délelőtt az RMDSZ székházában folytatódott a nagyváradi tanácsoslistán szereplő személyek bemutatkozása. Ezúttal Végh Margaréta és a támogatói tartottak közös sajtótájékoztatót.

Kedd délelőtt az RMDSZ székházában folytatódott a nagyváradi tanácsoslistán szereplő személyek bemutatkozása. Ezúttal Végh Margaréta és a támogatói tartottak közös sajtótájékoztatót.

Elsőként Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének elnöke szólalt fel, aki kifejtette: életkorukból fakadóan ők a szokásos időskori problémákkal küszködnek, melyek nagy része egészségügyi, és gondot okoz, hogy heteket, hónapokat kell várni, amíg elvégeznek egy laborvizsgálatot. Probléma az elmagányosodás, az egyedüllét is, ezért jó lenne minél több klubhelyiség, terem a szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz. Kevés a nyugdíj, jövedelemkiegészítés céljából részmunkaidőben alkalmazni lehetne az időseket, illetve hasznos lenne, ha az önkéntest munkának nem csak eszmei értéke volna. Javítani kéne a szociális segélyezés rendszerén is, több tájékoztató jellegű információt nyújtani a kedvezményezettek számára, és változtatni azon a mentalitáson, hogy csak kapni jó, de felelősséget vállalni már nem.

Pásztai Ottó, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének vezetője számos olyan megoldásra szoruló problémát felsorolt, melyek már több ideje visszaköszönnek. Íme ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül: a városi költségvetésben irányozzanak elő valós pénzösszegeket a civil szervezetek támogatására, töröljék azt a módszert, hogy a megnyert pályázatokat teljes egészében előfinanszírozniuk kell a győzteseknek, kapjon nagyobb hírverést a két százalékos adófelajánlás, harmonizálják a különböző segélyszervezetek együttműködését, időszerű lenne olyan személyek alkalmazása, akik házi gondozással, a magatehetetlenek mindennapi ellátásával foglalkoznának, nyugdíjas kisiparosok foglakoztatása, a Steinberger-kápolna előtti fedett rész visszaállítása, kétnyelvű utcanévtáblák felszerelése, heti két alkalommal térzene a Szent László téren és a várban, úgynevezett pótnagymama szolgálat bevezetése stb.

Egyéb gondok

Kalmár Erzsébet, a várad-csillagvárosi RMDSZ-körzet elnöke reményét fejezte ki, hogy egyre több fiatal és képzett nő tör utat magának a közéletben, Varga Miklós választmányi tag pedig úgy vélte, a fiatal lányokat úgy kéne nevelni, hogy több legyen bennük a családcentrikus érzés, illetve többet foglalkozzanak nemstratégiai jelentőségű témákkal.

Timár Enikő, a biharpüspöki RMDSZ-körzet elnöke azon óhajának adott hangot, hogy egyszer úgy tekintenek majd az általa képviselt városnegyedre, mint Várad szerves részére a fejlesztések szempontjából is, nem csupán mint valami perifériára. Azt mondta: jó lenne például az adókat a helyi adottságokhoz igazítani, és még mindig léteznek olyan utcák, ahol nincs bevezetve a víz.

Végh Margaréta csillagvárosi problémaként nevezte meg, hogy a December 22. parknál levő egészségügyi központ mellett nincsenek parkolóhelyek, a December 1. park és a vár között nincsenek jelzőlámpák, és több utca nincs leaszfaltozva.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!