ERDON Helyi hírek

2016.05.04. 14:32

Jótékonysági bált szerveznek

A Várad-Biharpüspöki Református Egyházközség május 6-án, pénteken 20 órától jótékonysági bált szervez a gyülekezet közösségi házának felújítására és modernizálására.

A Várad-Biharpüspöki Református Egyházközség május 6-án, pénteken 20 órától jótékonysági bált szervez a gyülekezet közösségi házának felújítására és modernizálására.

Szekeres Sándor lelkipásztor azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: az utóbbi tizenötesztendőben a visszakapott épületeit igyekszik felújítani a biharpüspöki református egyházközség. A parókiával és a templommal szembeni, jelenleg renoválás alatt állóL alakú ingatlan maradt utoljára, melyet közösségi házként szeretnének működtetni, hogy legyen egy olyan helyiség, ahol kisebb családi ünnepségeket, illetve egyéb rendezvényeket lehetne tartani, felekezettől függetlenül. Egy kisebb egyházi központ is kialakulhatna, hiszen a közelben található még a régi parókia épülete is, melyet most gyülekezeti házként használnak. A két épületnek tehát nem ugyanaz volna a rendeltetése, hiszen míg az egyikben egyházi eseményeket szerveznek, a másik- melyet most újítanak fel- bárki által igénybe vehető lenne. Utóbbit körülbelül 1750-1760 között építették, majd egyházi iskolaként működött egészen az államosításig. Teljesen lelakott állapotban kapták vissza néhány évvel ezelőtt. Az egyik szárnyát korábban visszaszolgáltatták nekik, a másikban, mely az udvarban található, egy bérlő lakott, akivel öt évig pereskedtek, mert nem akart kiköltözni. Végül az egyházközség elveszítette a pert, és 25 ezer lejt kellett fizessen, hogy az illető elmenjen. A négy éve kihasználatlanul álló épület renoválása, illetve bebútorozása körülbelül 150 ezer lejbe kerül (eddig több mint 60 ezer lejt fektettek be), és szeptember 1-ig szeretnék átvennia beruházást. „Azt szeretném, hogy a jótékonysági bálon való részvétellel, illetve egyéb adakozásokkal az emberek érezzék, hogy az övéké is lesz ez a közösségi ház. Az az igazi érték ugyanis, amit a saját magunk hozzájárulásával érünk el”- nyomatékosította a tiszteletes.

Ésszerű üzemeltetés

A templom, valamint a torony néhány évvel ezelőtti felújításához és a mostani munkálatokhoz nagyon aktív hozzájárult Pásztor Sándor presbiter, aki honlapunknak felidézte, hogy az elmúlt két évtizedben szakaszosan valósultak meg különböző infrastrukturális és egyéb jellegű invesztíciók Biharpüspökiben. Közösen vívták a harcot a lelkésszel, melynek eredményeképpen megvalósulhattak az említett ingatlanvisszaszolgáltatások. (Az épületek és a telkek körülbelül 80 százalékát sikerült visszaszerezniük). Jelenleg abban a szakaszban vannak, hogy ezeknek ésszerű üzemeltetést kellene biztosítani. Ez azért is fontos lenne, mert Ilie Bolojan polgármester meglebbentette azt a hírt, hogy különben a püspökiek által rendbe tett Bocskai István Közösségi Házat az önkormányzat más célra is szeretné használni. Ezt szerencsére sikerült valahogy elkerülni, és most az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a Biharpüspöki Alapítvány fogja használni. Mivel azonban a veszély fennállt, arra gondoltak, hogy jó lenne ha életet lehetnének az egykori egyházi iskola épületébe. Nyilván a források végesek, és nem gondolják azt, hogy a bálon összegyűl a maradék pénzösszeg, de fontosnak tartják, hogy az emberek érezzék azt: személyesen is hozzájárultak egy kicsit a majdani közösségi ház restaurálásához. A jótékonysági bált- melyre Csűry István püspököt is meghívták- amúgy a Bocskai István Közösségi Házban szervezik, mert úgy vélik, hogy a püspökieknek mindkét ingatlan jár.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!