ERDON Helyi hírek

2016.05.24. 12:33

Hídember két település közt

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete egy sorozatot indított útjára, aminek keretében kötetlen formában bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Kedden az érbogyoszlói Kócza István következett.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete egy sorozatot indított útjára, aminek keretében kötetlen formában bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Kedden az érbogyoszlói Kócza István következett.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke felidézte, hogy sok évvel ezelőtt, amikor először Érbogyoszlón járt, a kultúrház lerobbant állapotban volt, a tömbház befejezetlen, a sportpálya pedig rémesen nézett ki. Hála azonban a folyamatos RMDSZ-es önkormányzati vezetésnek, megyei támogatásnak- noha voltak ott is a kicsiny magyar közösség megosztását célzó törekvések- pozitív irányba fordultak a dolgok. Együttműködve a történelmi egyházakkal, sikerült visszaszerezni ingatlanokat, melyek egy részét aztán renováltak, élettel töltöttek meg, illetve újból a közösség szolgálatába állítottak az elmúlt időszakban. Örvendetes az is, hogy az ivóvízhálózat teljesen kiépült.

A polgármesterjelölt Kócza Istvánt a politikus úgy mutatta be, mint aki fiatalos lendülettel, de ugyanakkor a tapasztalat erejével is rendelkezik. Megjegyezte: a hídember szerepét játszhatja a község két települése, Érbogyoszló és Albis közt, ugyanis Bogyoszlón született, nevelkedett, járt iskolába, viszont Albison él a családjával, lévén hogy a felesége odavalósi. Ennek a kétlakiságnak előnye, hogy mindkét helységre oda fog tudni figyelni. Az üzleti szférában dolgozik, és emellett a református egyházközség főgondnoka is, tudja tehát, hogy honnan kell előteremteni forrásokat, és mire kell fordítani ezeket.

Tervek

Kócza István kifejtette: a napokban fejeződik az albisi óvoda renoválása (új tetőszerkezetet kapott, és rendbe tették az illemhelyeket), valamint a bogyoszlói általános iskola teteje is megszépült). Állami támogatással zajlik a szennyvíz csatornák lefektetése, és központi költségvetési, illetve uniós alapok felhasználásával le lesznek aszfaltozva a mellékutak is.

A terveiről szólva elárulta, hogy a több mint két évtizede lezárt termálvízkút megnyitásával községi strandot létesítene. Sok, Margittára ingázó helyi lakos fájdalma, hogy sokat kell gyalogoljon, amíg fel tud szállni valamilyen buszjáratra, ezért megállót létesítene. Piacteret alakítana ki, hogy legalább heti egy alkalommal náluk is lehessen vásárt tartani. Parkosítana, zöldövezeteket és modern játszóteret csinálna. Segítene az egyházaknak, és a lakosság közel 20 százalékát kitevő roma kisebbség felzárkóztatására törekedne. Lekövezné a mezei utakat, és lakókat költöztetne be az említett tömbház üresen álló három lakrészébe. Munkahelyek biztosításával tartaná szülőföldjükön a fiatalokat (például befektető vonzásával lehelne életet az önkormányzati tulajdonba levő albisi egykori TSZ-raktárba, és a magánkézben levő pékséggel is kezdene valamit). Több szórakozási lehetőséget biztosítana, iskolabuszokat vásárolna, és fedett sportpályát is létesítene.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!