ERDON Helyi hírek

2016.05.16. 11:32

Főleg a vízhálózatukra büszkék

Az RMDSZ megyei szervezete egy sorozatot indított útjára, melynek keretében az ideiglenes székhelyen bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Pénteken a bihari Nagy Gizella következett.

Az RMDSZ megyei szervezete egy sorozatot indított útjára, melynek keretében az ideiglenes székhelyen bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Pénteken a bihari Nagy Gizella következett.

A Bihar községet 2000 óta vezető Nagy Gizella a megyei RMDSZ egyik „unikuma” abból a szempontból, hogy más női polgármester nincs. A nyilvános sajtótájékoztatón Szabó Ödön ügyvezető elnök arra hívta fel a figyelmet, milyen látványos fejlődésen ment keresztül a település, hiszen régebben például vezetékes vizük se volt az ott lakóknak. Ezzel szemben napjainkban Váradot megszégyenítő módon Kovácsiban sportterme van az óvodának. Ugyanakkor pezseg a kulturális élet is annak köszönhetően, hogy Biharban európai uniós, Kovácsiban pedig helyi és megyei önkormányzati támogatással felújították a művelődési házakat. Az iskolában pedig egy EU-projekt részeként úgynevezett after school foglalkozásokat tartanak, illetve étkeztetést biztosítanak azoknak a gyermekeknek, akiknek a hozzátartozóik nem tudják ezt megoldani. Az infrastruktúra is bővült: le vannak aszfaltozva az utcák, és külön öröm, hogy holland támogatással sikerült felújítani a „putri negyedet”, és a romák felzárkóztatása az iskolai eredményeken is meglátszik. Ifjúsági és kulturális csoportok működnek, jók a kapcsolatok az egyházakkal, és idegenek is szívesen költöznek ki Biharra. „Olyan életszínvonalat sikerült teremteni Bihar községben, hogy a megye legidősebb lakosa, a 106 esztendős Erdei Terézia néni ott él”- összegzett a politikus.

Vízhálózat

Nagy Gizella kijelentette: büszke a csapatára. Felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt a főúton 7 kilométer hosszan megoldották a vízcsatornák lefektetését, két évvel ezelőtt pedig 15 millió euró értékben szerződést kötöttek a Fejlesztési Minisztériummal, melynek értelmében 34 kilométernyi víz- és szennyvíz csatorna rendszert korszerűsítenek. Az ipari övezetben 3 kilométerrel már végeztek, és amikor elérnek a lakóövezetbe, akkor a befektetés miatt feltúrt aszfalt is helyre állítják majd, illetve új járdákat, hidakat létesítenek. Ennek érdekében egy közös egyesületet hoztak létre Szalárddal.

Emellett Bihar községben bölcsődét szeretnének nyitni, ennek érdekében RO-HU-s uniós forrásokat pályáznának meg. Fájó pontnak számít, hogy több szociális probléma vár megoldásra, ezeket úgy is enyhítenék, hogy lakásokat építenének a fiataloknak.

Hogy Bihar község mennyire fejlődik abból is kitűnik, hogy a helyi büdzsé körülbelül 85 százalékát a beruházok „adják”, például egy francia bútor- és matrac gyártó cég több mint 600 embernek, egy olasz volángyártó cég pedig körülbelül 100 alkalmazottnak biztosít állást.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!