ERDON Helyi hírek

2016.05.19. 15:30

Elkészült Rhédey Lajos bronzszobra

A napokban öntötték ki Rhédey Lajos mellszobrát, melyet a tervek szerint a Rhédey-kertben állítanak majd fel. Az előzményekről az EMNP váradi székhelyén számoltak be a kezdeményezők.

A napokban öntötték ki Rhédey Lajos mellszobrát, melyet a tervek szerint a Rhédey-kertben állítanak majd fel. Az előzményekről az EMNP váradi székhelyén számoltak be a kezdeményezők.

A szobor megalkotásának ötlete Zatykó Gyulától, az Erdélyi Magyar Néppárt polgármesterjelöltjétől származik. Mint ismert, a váradi állatkert területe, a Rhédey-kerté, melynek hivatalos neve ma Bălcescu park, valamint az a terület, ahol a RER facsemete neveldéje volt, mind Rhédey gróf adománya a városnak, mellyel kapcsolatban elvárása csupán az volt, hogy csak közösségi célokra használják.

Pályáztak

„Ez részben teljesült is, viszont szomorú, hogy a park ma már nem az ő nevét viseli és sehol nem szerepel a neve. Az első Szent László Napok alkalmából merült fel bennem először, hogy szobrot kellene állítanunk Rhédey Lajosnak. 2013 őszén meg is kerestem a polgármestert, aki nagy meglepetésére nyitottnak mutatkozott, megkérdezte, mit tett ez az ember a városért és végül azon a véleményen volt, hogy természetesen helye van a szobornak a parkban” - mondta Zatykó Gyula. Az elvi beleegyezés után az írott elfogadás is megszületett, s a következő Szent László Napok alkalmából már gyűjtést szervezhettek a szoborért. Viszont az így összegyűlt pénz nem lett volna elegendő, úgyhogy pályázatok útján próbáltak több támogatást szerezni. Nagy József Barna, az EMNT régióelnöke pályázott és végül sikerült a magyarországi Külgazdálkodási és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatását elnyerni. A váradiak hat-hétezer lejjel, a minisztérium 1,5 millió forinttal, a N.K.A. pedig hatszázezer forinttal járult hozzá, s az összegyűlt pénz, megtetézve némi egyéni hozzájárulással, épp elegendőnek bizonyult. Deák Árpádot, Nagyvárad egyik legjobb művészét kérték fel a bronzszobor elkészítésére, csakhogy gond adódott, ugyanis sehol az interneten nem találtak egy képet Rhédey Lajosról – hangzott el.

Egyetlen kép

Amint Deák Árpád szobrászművész a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, több hetes keresés után sikerült rábukkanni Péter I. Zoltán egyik Nagyváradról szóló könyvében egy kis, fekete-fehér fényképre arról a Rhédeyről készült festményről, mely egykor a Rhédey- kápolnában volt kifüggesztve, s melyről most már semmit nem tudni. Ennek a fényképnek az alapján készült el a bronzszobor. Rhédey Lajost feltárt karral ábrázolta, a gesztus a városnak tett felajánlást jelképezi, öltözete pedig a kor hangulatát idézi.

Elhúzódik

A gipszforma hamar elkészült, viszont az anyagi források előteremtése hosszadalmasabbnak bizonyult. A talapzatra vonatkozó bukaresti engedély pedig még mindig várat magára. Ezt Emődi Tamás nagyváradi építész és csapata intézi, s amint a sajtótájékoztatón elhangzott, egyáltalán nem szokatlan, hogy a folyamat már több mint egy éve húzódik. Egyszer a szélessége nem bizonyult elegendőnek, utána a magassága nem felelt meg, most több variánst továbbítottak jóváhagyásra a minisztériumi szakbizottságnak. „Érthetetlen, hogy miért Bukarestben kell ezt jóváhagyni” - jegyezte meg Zatykó Gyula. Időközben pedig lejárt az önkormányzattól kapott engedély, valamint a környezetvédelmi engedély – de ez nem bátortalanította el a kezdeményezőket. „Nagy lelkesedéssel álltunk neki és íme, megvalósult, nagy örömmel ajánljuk majd fel a városnak a szobrot” - mondta Nagy József Barna. Bíznak benne, hogy ősszel fel is állíthatják majd.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!