ERDON Helyi hírek

2016.05.02. 18:12

Befűt a kampány Nagyváradon

Folyamatos kampánytéma Nagyváradon a hőszolgáltatás – ezt bizonyítja a legutóbbi helyi tanácsülésen lezajlott politikai csörte is, amely ebben a témakörben alakult ki.

Folyamatos kampánytéma Nagyváradon a hőszolgáltatás – ezt bizonyítja a legutóbbi helyi tanácsülésen lezajlott politikai csörte is, amely ebben a témakörben alakult ki.

Az elmúlt héten három egymást követő éjszakán 10 Celsius fok alá süllyedt a hőmérséklet Nagyváradon, ezért be kellett volna indítani a fűtést a városban. Erre a helyzetre reagálva kérdezte meg azt a helyi tanács április 28-i ülésének a végén a szociáldemokrata párti helyi tanácsos, az egyébként a polgármesterségért versengő Adelina Coste, hogy a Hőszolgáltató vállalat miért nem biztosította a fűtést a váradiak otthonaiban, hiszen az említett időjárási viszonyok között ez kötelező lett volna. Válaszában Stănel Necula, a Hőszolgáltató Rt. megbízott vezetője azzal védekezett, hogy a lehűlés nyomán mindössze huszonegy kérés érkezett be hozzájuk arról, hogy indítsák be a fűtést, míg a vállalat csak lakótársulások kérésére teszi ezt meg. Elárulta azt is, hogy telefonos mini-közvéleménykutatást is végeztek az elmúlt napokban, hogy kiderítsék, van-e valóban igény a fűtés beindítására, és azt állapították meg, hogy nincs. Kijelentette azt is, hogy mivel nem számítottak arra, hogy április közepén ilyen hideg lesz, ezért már korábban elkezdtek bizonyos munkálatokat, például leszereltek fogyasztásmérőket. Adelina Coste válaszában azt állította, hogy valójában azért nem indították be a fűtést, mert elfogyott a szén, és az új, gázturbinás hőerőmű csak a meleg vizet képes biztosítani, sőt azt is kijelentette, hogy az új hőerőmű nem rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel. Ekkor lépett közbe Ilie Bolojan polgármester és egész egyszerűen berekesztette a vitát, így Coste állításait sem cáfolta senki.

Fűtés kell, nem közvéleménykutatás

Egy nappal az említett nagyváradi helyi tanácsülés után sajtóközleményt adott ki a váradi Rogériusz Koalíció nevű civil szervezet, melyben mélységes csalódottságának ad hangot amiatt, hogy – megítélése szerint – a vállalat professzionalizmusának teljes hiányáról árulkodik az, ahogy a fogyasztókkal való kapcsolataiban megnyilvánul. A közlemény emlékeztet arra, hogy amennyiben három egymást követő éjszaka a hőmérséklet 10 Celsius fok alá csökken, a hőszolgáltató vállalatnak törvény szabta kötelessége biztosítani a fűtést a fogyasztóknál, ezért jogilag is és szociális szempontból sincs semmiféle jelentősége holmi telefonos közvéleménykutatás eredményeinek. A Rogériusz Koalíció szóvá tette azt is, hogy a fűtésmérők elhamarkodott leszerelése oda vezetett, hogy a vállalat nem tudja a szerződésben vállalt szolgáltatást idejekorán biztosítani. Ezeket figyelembe véve a Rogériusz Koalíció egy olyan rendszer kialakítását szorgalmazza, mely lehetővé teszi minden tömbház lakója számára azt, hogy eldönthesse, mikor indítsa el a fűtést. „Mivel nem első esetben igazolódik be az, hogy nem tudja megfelelően kezelni a váratlan helyzeteket, ezért Stănel Necula úr ismét csak arról tett tanúbizonyságot, hogy semmi nem indokolja azt, hogy ő legyen a két váradi közösségi érdekeket szolgáló vállalat élén” – fogalmaz a közlemény, amelynek utolsó bekezdése arra hívja fel a figyelmet, hogy a civil szervezet eddig sem támogatott és most sem támogat egyetlen pártot és jelöltet sem, ezért felkéri az összes pártot, hogy az egyesületnek ezt a közleményét ne használják fel politikai célokra. Kapcsolódó hír, hogy a Hőszolgáltató április 30-án reggel hét órától ismét beindította a fűtést majdnem az egész városban.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!