ERDON Helyi hírek

2016.05.19. 09:19

Az autójukat kobozhatják el adósoktól

A Bihar Megyei Közpénzfelügyelőség, a Körösök Vízügyi Igazgatóság és a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ismertette jelentését a Prefektusi Kollégium szerdai gyűlésén.

A Bihar Megyei Közpénzfelügyelőség, a Körösök Vízügyi Igazgatóság és a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ismertette jelentését a Prefektusi Kollégium szerdai gyűlésén.

Ioan Mihaiu, a Bihar Megyei Közpénzfelügyelőség igazgatója szerint azintézmény tekintélye növekedett az elmúlt időszakban. Ezt az állítását azzal igazolta, hogy ma már az adósoknak mintegy 60 százaléka a kiküldött felszólítás hatására önszántából kifizeti adósságát, így most már sokkal kevesebb jogi és magánszemélyt kell végrehajtani, majd az amerikai módszerről elmondta, hogy ott nem az ingatlanjaikat hajtják végre, hanem az adósok autóit, nem is akárhogy. Az ottani adóhatóság hétvégenként pásztázza a sportstadionok, csarnokok, illetve a bevásárlócsarnokok parkolóit, és amikor az adatbázisukban szereplő adós autójára bukkannak, megvárják, míg a tulajdonos az autójához megy, majd elkérik tőle a kocsi kulcsát, ha pedig nem adja oda nekik, akkor elszállíttatják az autót. Romániában több szempontból is megfelelő lenne ennek a módszernek az átvétele, egyrészt azért, mert a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyeknek a nevén nincs semmilyen ingatlanvagyon, és bankszámláikon sincs semmi, tehát hiába nagyon gazdagok, nincs mit végrehajtani rajtuk. Ugyanakkor legalábbis Bihar megyében az adósságok átlagban mintegy négyezer eurót tesznek ki, márpedig egy ekkora összeget az adós kocsijának kényszerárverezésével fedezni lehetne. Mihaiu hozzátette: az amerikai adóbehajtó módszert több európai ország is átvette már, és Románia is tett lépéseket ebbe az irányba. Ezek egyike az, hogy a közpénzfelügyelőség egyezményt között a rendőrséggel és a külügyminisztériummal egy közös informatikai nyilvántartó rendszer létrehozásáról, ami idén márciustól már működésbe is lépett, így ma már a végrehajtandó adósokat a rendőrök leállíthatják a forgalomban és akár az autójukat is lefoglalhatják.

Bajban a tejtermelők

Ezt követően dr. Dorel Dume, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezetője ismertette az általa vezetett intézmény tavaly elvégzett beruházásainak adatait, majd Sanda Mercea, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója tudatta a prefektusi kollégium gyűlésén az ügynökség jelentését. Mercea többek között elmondta, hogy Románia európai uniós csatlakozásával több környezetvédelmi előírás hazai gyakorlatba ültetését vállalta, és ebben a tekintetben még vannak elmaradások, különösen ami az ipari hulladéktárolók bezárását és ökologizálását illeti. Napirenden kívül szólalt fel Nicolae Hodisan, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, jelezve azt a problémát, hogy a brassói Olimpus cég arról értesítette az érintetteket, hogy mától kezdve nem veszi át a tejtermelőktől a tejet. A cég döntésének indokairól semmit sem lehet tudni, mert a cég senkivel sem kommunikál, mondta Hodisan. Ennek súlyos következményei vannak, folytatta, mert mintegy tízezer liternyi tej marad feldolgozatlanul de a következő időszakban ez akár húszezer literre is megnőhet csak egy övezetben, ami több kis, és nagy tejtermelőt gazdát is súlyosan érint. Itt Claudiu Pop prefektus a felszólaló szavába vágott, mondván, hogy ez kereskedelmi kérdés, amibe a prefektúrának semmi beleszólása nincs. Nicolae Hodisan az ülés után a sajtónak elmondta, hogy ez az ügy kis és nagy tejtermelőket egyaránt érint, példaként említette azt, hogy egyetlen begyűjtő pontnál egy tejüzemnek napi több mint háromszáz liter teje marad feldolgozatlanul. Hodisan hozzátette, hogy a komoly szociális problémával fenyegető ügyben megoldást jelenthet az, hogy egy szövetkezet felvállalta azt, hogy megvesz egy tejfeldolgozó üzemet, amelyben feldolgozná a szövetkezethez tartozó termelők tejét. Hodisan kiemelte: van is eladó tejüzem a megyében, csakhogy több vevő is van rá, amelyek közül az egyik csak a berendezéseket venné meg. Az igazgató elárulta, hogy tárgyalásokat folytatott a bankkal arról, hogy a tejüzemet egyben adja el a szövetkezetnek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!