ERDON Helyi hírek

2016.05.06. 09:02

A kivitelezők ígérik az útjavítás folytatását

Szinte járhatatlan a DN 76 országútnak Biharpoklostól Bihar és Arad megye határáig húzódó szakasza. Egyelőre csak ígéret van a felújítási munkálatok folytatására. Több olvasónk is panaszkodik a tarthatatlan helyzet miatt.

Szinte járhatatlan a DN 76 országútnak Biharpoklostól Bihar és Arad megye határáig húzódó szakasza. Egyelőre csak ígéret van a felújítási munkálatok folytatására. Több olvasónk is panaszkodik a tarthatatlan helyzet miatt.

Nagy nehezen, hosszú huzavona után és mindössze ideiglenes megoldással járhatóvá tették ugyan a Nagyvárad–Biharpoklos közötti szakaszt, de onnantól a megyehatárig terjedő részén az útnak áldatlan állapotok uralkodnak. Az azon a szakaszon gyakran utazókat, illetve a környéken lakókat olyannyira felháborítja az egyébként európai rangú országút állapota, hogy Facebook-csoportot hoztak létre, amelyre időről időre új fényképeket töltenek fel az út állapotáról és az illetékesektől követelnek magyarázatot arra, hogy miért nem képes senki tenni valamit az útfelújítás érdekében.

 

Prefektusi válasz

Az online nyomásgyakorlásnak, azaz a rengeteg felháborodással teli üzenetnek és a katasztrofális helyzet bizonyító fényképek feltöltésének a hatására április 30-án Claudiu Pop, Bihar megye prefektusa írt a csoportnak, azzal kezdve reagálását, hogy nem a prefektúra épít utakat, majd így folytatja: „Azt az utat 2011–2012-ben licitálták, amikor alá is írták a szerződést! Jelenleg a két szakaszt (Bitii dombok (Biharpoklos) - Vaskohsziklás, kivitelező Azvi; Vaskohsziklás - Halmágycsúcs, kivitelező Construct Mod) ezeknek a szerződéseknek az alapján kivitelezik! A prefektúra nem tud beavatkozni egy kereskedelmi szerződésbe! Azok a munkálatok, amelyek a múlt évben történtek, azért valósulhattak meg, mert a CNADNR (Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság - szerk. megj.) szerződést bontott a kivitelező bukaresti SCT céggel! És ma ez az útszakasz járható! Sajnos az elmúlt időszakban szinte semmit sem dolgoztak a Bitii domboktól lefelé. Már korábban kértem írásban a CNADNR-től, hogy ismertessen egy álláspontot a kivitelezési határidők be nem tartásával kapcsolatban, magyarázza meg írásban ennek a patthelyzetnek az okait. Amikor megkapom a választ, nyilvánosságra hozom!

Ebből a válaszból annyi derül ki, hogy jelenleg nem dolgoznak a legproblémásabb szakaszokon, illetve az, hogy a prefektúra nem illetékes az ügyben, legalábbis akkor, amikor nem halad a munka. Emlékeztetőül: tavaly télen, amikor járhatóvá tették – de véglegesen még nem újították fel – az országút Nagyvárad–Biharpoklos közötti szakaszát, akkor Claudiu Pop azzal dicsekedett, hogy ő maga vállalt felelősséget azért, hogy azt az útszakaszt befejezzék, és ez megvalósult. Mint akkor hozzátette, azon a szakaszon tavasszal (amelyik immár lassan a végéhez közeledik – szerk. megj.) el kell végezni a felújítás fennmaradó részét, le kell önteni a 4-6 centiméteres kopásréteget.

Ígéret van

A CNADNR berkeiből származó, neve elhallgatását kérő információforrásunk a Bihari Naplónak elárulta, hogy a kivitelezők azt ígérték, jövő héten elkezdik a munkát a az országúton, de mint hozzátette, ha valóban megfelelő ritmusban haladna is a kivitelezés, akkor sem lehetne már a munkálatot határidőre, idén júniusra befejezni, legjobb esetben is csak az év végére készülhetne el a teljes felújítás. De, mint forrásunk hangsúlyozta, ez mindössze ígéret volt a kivitelezők részéről, érzékeltetve, hogy korántsem biztos, hogy az ígéret valóra is fog válni...

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!