ERDON Helyi hírek

2016.04.09. 12:55

Orvosi díjakat adtak át Váradon

Április 9-én, szombaton adták át a dr. Marta Buteanu-emlékplaketteket a nagyváradi városházán. A díjazottak közt van dr. Morvay-Szabó Edina onkológus is.

Április 9-én, szombaton adták át a dr. Marta Buteanu-emlékplaketteket a nagyváradi városházán. A díjazottak közt van dr. Morvay-Szabó Edina onkológus is.

Szombat délelőtt az Egészségért Alapítvány szervezésében a nagyváradi városháza dísztermében a Polgármesteri Hivatal és a Bihar Megyei Tanács támogatásával az Egészségügyi Világnap kapcsán immár negyedik alkalommal adták át a dr. Marta Buteanu-emlékplaketteket. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Földes Béla ideggyógyász főorvos, az alapítvány tiszteletbeli elnöke, Cseke Attila volt egészségügyi miniszter, Huszár István alpolgármester és Delorean Gyula alprefektus is. A PET- CT diagnózis váradi történetéről dr. Oreste Straciuc egyetemi előadótanár tartott prezentációt, művészi pillanatokról pedig Remus Rîmbu hegedűművész gondoskodott.

Dr. Marta Buteanu- akiről a díjat elnevezték- egy háromgyermekes családban született Nagykárolyban. Édesapja a belényesi görögkatolikus középiskola igazgatója volt, ennek ellenére ő magánúton kellett végezze tanulmányait, hiszen a 19. század végén még nem terjedt el a lányok iskolai oktatása. Orvosi tanulmányait Budapesten, Grazban és Montpellierben végezte, később a budapesti belgyógyászati egyetemen oktatott, így arról is híres, hogy ő volt az első olyan román nő- bár származását különösképpen nem hangoztatta- aki ilyen tevékenységet is végzett. Foglalkozott a spanyolnáthában szenvedők gyógyításával is, mely betegséget sajnos ő is elkapta, így alig 30 évesen, 1918-ban elhunyt.

A díjazottak

Az idén dr. Mariana Mihailov, dr. Morvay-Szabó Edina, dr. Dumitru Mohan és dr. Ioan Micle vehettek át emlékplaketteket.

Dr. Morvay-Szabó Edina 1980-ban végzett a kolozsvári Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Két szakképesítése is van: radiológusi (1996) és sugárterapeutai (1997). 1994-ben ekográfus képesítést is szerzett, a mammográfia és a szenológia a két fő szakterülete. Kiemelt célja az emlőrák korai stádiumban való felfedezése. 1998 óta a Megyei Kórház sugárterápiás laboratóriumát vezeti, mely 2012-ben az Onkológiai Központ része lett. Négy szakkönyvet írt és 150 tanulmány társszerzője.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!