ERDON Helyi hírek

2016.04.22. 12:48

Nemzetközi rajzpályázat várainkról

Nemzetközi rajzpályázat bemutatóját és díjátadóját tartották meg csütörtök délben a várban, a Varadinum keretében. A kiállítás további két hétig tekinthető még meg.

Nemzetközi rajzpályázat bemutatóját és díjátadóját tartották meg csütörtök délben a várban, a Varadinum keretében. A kiállítás további két hétig tekinthető még meg.

Negyedszerre hirdetett úgynevezett hadtörténeti alapú rajzpályázatot a székesfehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK), az idei témája: Az én váram - az én hazám. A pályázat lebonyolításában ez évben is társ volt a nagyváradi Tanoda Egyesület, közös szervezésükben került sor a díjátadásra csütörtök délben a várban. Ott, ahol egyébként is "nagyüzem" volt, hiszen az Iskola másként-program is zajlik, szinte egymás sarkára léptek a gyerekcsoportok, erre az ünnepségre is sokan eljöttek. Meleg Vilmos színművész szavalatai után Oláh László, a HTBK ifjúsági tagozatvezetője köszöntötte a megjelenteket és ő volt a továbbiak moderátora is. Elsőként dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester gratulált a verseny résztvevőinek és pedagógusaiknak, hangsúlyozva, hogy a pályázaton 1553 gyerek vett részt, akik 68 várat jelenitettek meg rajzaikon (a rajzok mellett képzőművészeti alkotásoknak is nevezhető pályamunkák is voltak, sőt, nem csak várak, de például a nagyváradi színház épülete is megjelent- szerz.megj.) és ezt úgy értékelte, hogy a diákok mintegy dokumentációs munkát is végeztek. Huszár István nagyváradi alpolgármester úgy vélte, hogy a várakat bemutató tárlat nem is lehetne jobb helyen, mint a várban, ugyanakkor nem csak a gyerekek, de az őket munkára serkentő szülők és tanárok munkáját is megköszönte. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes azt emelte ki, hogy a pályázatra Erdélyből illetve Partiumból érkezett a legtöbb alkotás. A résztvevők munkáját megköszönte még Kecse Gabriella a Tanoda Egyesület nevében.

Bihar jól szerepelt

Ami a további statisztikai adatokat illeti: az 1553 gyerek 1349 pályamunkát készített (voltak csoportos alkotások is). A beadott pályamunkák közel fele erdélyi vagy partiumi, a többi 38 magyarországi, 2 szlovákiai és egy horvátországi településről érkezett. Megyénket Nagyvárad mellett Örvénd, Élesd, Érmihályfalva, Félegyháza, Székelyhid, Margitta, Hegyközszentmiklós, Micske, Paptamási képviselte. De megyénk a csúcstartó a legtöbb alkotást jegyző iskolák között (123, Szacsvay Imre Iskola), illetve a Művészeti Líceum büszkélkedhet a leadott pályamunkák számához arányítva a legtöbb díjazottal. A jutalmakat a fentebb nevezettek adták át, a Bronz-, Ezüst- és Aranyceruza Dijak mellett számos különdij is gazdára talált, illetve gazdára fog találni a közeljövőben, hiszen sokan nem voltak jelen, de nem csak a távolabbi, például székelyföldi megyékből, hanem nagyváradiak vagy Bihar megyeiek sem, nagyrészük a már említett Iskola másként programban volt elfoglalva. A szervezők az okleveleken és könyvjutalmakon kívül minden résztvevőnek egyedi tervezésű emléklapokat is átadtak/eljuttatnak. Mint megtudtuk, minden alkotás láthatóvá válik a htbkszfvar.hu oldalon. A várban összesen 500 (!) pályamunka van kiállítva, ezeket 2 hétig lehet még megnézni a vár K épületében (a nyári színház bejáratótól jobbra).

Rencz Csaba​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!