ERDON Helyi hírek

2016.04.28. 09:10

Elbocsátások lesznek a nagyváradi hőerőműnél

Közel 290 dolgozójától akar megválni a nagyváradi Hőszolgáltató Rt. rögtön azután, hogy üzembe helyezik az új, gázturbinás hőerőművet. A részletekről Stănel Necula, a Hőszolgáltató Rt. (Termoficare SA.) megbízott vezetője beszélt a Bihari Naplónak.

Közel 290 dolgozójától akar megválni a nagyváradi Hőszolgáltató Rt. rögtön azután, hogy üzembe helyezik az új, gázturbinás hőerőművet. A részletekről Stănel Necula, a Hőszolgáltató Rt. (Termoficare SA.) megbízott vezetője beszélt a Bihari Naplónak.

A leendő elbocsátások alapvető oka az, hogy az új, modern hőerőmű üzemeltetéséhez sokkal kevesebb dolgozóra van szükség, mint amennyi munkás a hatvanas években épült, technológiai szempontból már régen idejét múlt, de csak nemrégiben leállított 1. számú hőerőmű működtetéséhez kellett. A részletekről Stănel Necula, a Hőszolgáltató Rt. (Termoficare SA.) megbízott vezetője beszélt lapunknak, elmondva azt, hogy a vállalat a Fejlesztési Minisztériumhoz és a Bihar Megyei Tanácshoz benyújtott beadványában egy kormányrendelet elfogadását szorgalmazza arra vonatkozóan, hogy az elbocsátandóknak az állam biztosítson fizetéskiegészítést. Ennek értelmében a cégtől elbocsátott dolgozók megkapnák a munkanélküli segélyt, ami jelenleg körülbelül 600 lej, és ennek az összegnek a kiegészítéseként kapnák meg az említett fizetéskiegészítést maximum 1500 lej értékig. Ezt a pótjövedelmet 20-24 hónapig fizetné az állam, ha a kormány elfogadja az erre vonatkozó határozatot. Amennyiben azonban nem születik meg az említett kormányhatározat, akkor a dolgozókat az érvényben lévő kollektív munkaszerződés alapján fogja elbocsátani a vállalat, ami azt jelenti, hogy a munkahelyüket elvesztők mintegy nyolc fizetésnyi járandóságukat kapják meg végkielégítésként. Ezt a pénzt egy összegben, vagy havi lebontásban kapják majd meg.

Átszervezés

Stănel Necula az Erdon-nak elmondta, hogy tavaly dolgozták ki a vállalat átszervezési tervét a cég 2015 szeptemberében érvényes struktúrája alapján. Eszerint a terv szerint 290 személytől válna meg a cég, de a hamarosan elkezdődő elbocsátások során várhatóan ennél kevesebb embert kell majd elküldeni, mert időközben változott a Hőszolgáltató szerkezeti felépítése, és már mentek el emberek a vállalattól. A megbízott vezető kérdésünkre válaszolva kijelentette, hogy az új hőerőmű átvételi időszakában, tehát már májusban megkezdődnek el az alkalmazások az új hőerőmű kezelésére, illetve ekkor történnek majd meg az elbocsátások is. A Hőszolgáltató vállalatnak jelenleg 440 alkalmazottja van, és az átszervezés után mintegy kétszázan fognak ott dolgozni - tette hozzá végül Necula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!