ERDON Helyi hírek

2016.04.13. 15:13

A lopás és a rablás megelőzhető!

A hanyagság nyílt felhívás a lopásra a címe annak az országos projektnek, melyet megyénkben a rendőrség egy biztosítótársasággal közösen bonyolít le. Tájékoztatják a lakosokat.

A hanyagság nyílt felhívás a lopásra a címe annak az országos projektnek, melyet megyénkben a rendőrség egy biztosítótársasággal közösen bonyolít le. Tájékoztatják a lakosokat.

Az országos projekt áprilistól szeptemberig zajlik, célja az, hogy a lakosokat tájékoztassák a lakásokból, illetve kocsikból történő lopások megelőzéséről. Egy 2013-ban végzett felmérés szerint ugyanis a megkérdezettek legnagyobb hányada erről a témáról szeretne több információt kapni.

Az akció keretén belül kedden a rendőrök kedden a Groupama biztosító társaság képviselőivel együtt tájékoztatták a lakosokat a December 1 parkban, illetve a vár környékén.

Prioritás

A beszélgetések során kihangsúlyozták, hogy négy lopás közül három megelőzhető, ha az érintettek betartanak bizonyos szabályokat. Ismeretlen embereknek ajtót nyitni, összebarátkozni velük, nyitva hagyni bejárati ajtókat, ablakokat, illetve az interfon „permisszív” használata több esetben is hozzájárult a lopások elkövetéséhez. Az utóbbi évek során csökkent ugyan a lakásból történő lopások száma (tavaly 522 ilyen eset volt, míg 2012-ben 657), de a megelőzés továbbra is a rendőrség prioritásai közé tartozik. A lopások nagyjából egyenlő arányban történnek városban, illetve falun.

További találkozók is zajlanak majd, cégek, intézmények képviselőivel is, továbbá utcai tájékoztatások, melyek során szórólapokat osztanak majd, továbbá plakátokat helyeznek el a város különböző pontjain.

Egy videoklip is készül a témában, továbbá létrehozták a www.prevenireafurturilor.ro honlapot, ahol mindenki tájékozódhat a megelőzés különböző aspektusairól.

Legyünk óvatosak

Néhány jó tanács a lopások, betörések megelőzése érdekében: a nyitott ablakok, főleg földszinti, vagy első emeleti lakások esetében veszélyesek lehetnek; ne engedjük be azokat az ismeretleneket, akik különböző „promóciókat” akarnak népszerűsíteni, netán úgymond karitatív gyűjtés vagy közvélemény-kutatás céljából jönnek. Azoktól, akik azt mondják, hogy közszolgálatokat képviselnek, kérjünk személyazonossági okiratot és egy bizonylatot a munkahelyükről. Ne informáljunk ismeretleneket a szomszédainkról, javainkról és a megvásárolt drága termékek dobozait se hagyjuk látható helyen. Ne tegyük közzé közösségi oldalakon azt, hogy mikor mentünk el hazulról, a reptérről történő bejelentkezés sok „like-ot” hoz ugyan, de sebezhetővé tesz. Vigyázzunk, mi látszik azokon az otthoni képeken, melyeket közzéteszünk. Az értékeinket lehetőleg banki letétben őrizzük. Azok a „titkos helyek”, ahol lakáskulcsokat helyezünk el barátaink, családtagjaink számára, talán nem is olyan titkosak! Aktiváljuk a riasztóberendezést, ha elmegyünk otthonról és ne felejtsük el látható helyre kiragasztani azt az öntapadó matricát, mely mutatja, hogy a lakás riasztóberendezéssel van ellátva. Jó ötlet olyan kapcsolót használni, mely időről időre meggyújtja a villanyt a lakásban, mintha csak otthon lennénk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!