ERDON Helyi hírek

2016.03.15. 16:36

Vidám versek versenye

Már hagyomány, hogy a Nicolae Bălcescu iskolában szervezik meg a Vidám Versek Versmondó Versenykörzeti szakaszát. Hétfőn délután több mint száz iskolás szavalt vidám verseket.

Már hagyomány, hogy a Nicolae Bălcescu iskolában szervezik meg a Vidám Versek Versmondó Versenykörzeti szakaszát. Hétfőn délután több mint száz iskolás szavalt vidám verseket.

A kisiskolások versenye az iskola Mihai Viteazul utcai épületében zajlott, erre azok a váradi és környékbeli alsó tagozatosok jöttek el, akik az iskolai szakaszok során a legjobbaknak bizonyultak. Mindegyik résztvevő osztályból ketten jutottak tovább a körzeti szakaszra. Szinte minden olyan nagyváradi iskolából jöttek gyerekek, ahol magyar tagozatok vannak, ezenkívül többek között Paptamásiból, Bihardiószegről, Hegyközszáldobágyról, Mezőtelegdről, tudtuk meg Bodó Annamária tanítónőtől. A körzeti szakaszt az Érmihályfalván megszervezendő megyei szakasz, majd az országos vetélkedő követi.

Megjön a kedvük

Több mint hatvanan vettek részt, a megmérettetés két teremben zajlott – az egyikben az elsősök és másodikosok, a másikban pedig a harmadikosok és negyedikesek szavaltak. Mindkét teremben háromtagú zsűri bírálta el a produkciókat, mindegyik zsűri egy óvónőből, egy tanítónőből és egy bábszínészből állt. A vetélkedőnek ezt a szakaszát az iskola tanítónői szervezték – rajta kívül Veszprémi Emőke, Reich Ilona, Kis Jolán és Bönesch Enikő, a szülők segítségével és a nagyváradi RMDSZ támogatásával. A verseny után, míg a zsűri kihirdette az eredményeket, a gyerekek kézműves foglalkozásokon vettek részt.

A vetélkedő során jobbára magyar költők vidám alkotásai hangzanak el, többek között Kovács András Ferenc, Weöres Sándor, Romhányi József, Kányádi Sándor művei. Azért is jó, hogy van egy ilyen verseny, mert a gyerekekhez a vidám versek állnak a legközelebb, szívesen tanulják meg ezeket, s megjön a kedvük, hogy jobban is megismerkedjenek a versek világával.

A kicsiknek szervezett versennyel párhuzamosan, az iskola főépületében az V-VIII osztályosok vetélkedője zajlott, melyet Lőrincz Enikő magyartanár szervezett. Ezen negyven diák vett részt és három magyartanárból, valamint az iskola egy volt diákjából álló zsűri értékelte az előadásokat.

Nyertesek

Az I-II. osztályosok kategóriájában Tóth Ferencz (paptamási iskola, felkészítő tanító Rácz Imola), Pál Anna (Szacsvay Imre Általános Iskola, felkészítő tanítók Pék Andrea és Kiss Nóra), valamint

Füzesi Erik (Szacsvay Imre Általános Iskola, felkészítő tanító Búzási Noémi) bizonyult a legjobbnak; a III-IV. osztályosok kategóriájában Keresztúri Viktória (Szacsvay Imre Általános Iskola, felkészítő tanító Moldoványi Melinda), Dénes Eszter (Nicolae Bălcescu Általános Iskola, felkészítő tanító Veszprémi Emőke), valamint Debrenti Dávid (paptamási iskola, felkészítő tanító Szűcs Anikó) jutott tovább a megyei szakaszra. Az V.-VI. osztályosok kategóriájában Darai – Tóth Adrienn ( Borsi Általános Iskola, felkészítő tanár Szabó Andrea) és Guba Áron – Máté (Ady Endre Elméleti Liceum, felkészítő tanár Sarkadi Viktória), a VII.-VIII. osztályosok kategóriájában pedig Koncz Márk, valamint Papp Zsófia (Ady Endre Elméleti Líceum, felkészítő tanár Kozma Éva) bizonyíthat a megyei szakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!