ERDON Helyi hírek

2016.03.31. 16:17

Hamarosan indul A Holnap Után Fesztivál

Április 6-10. között immár negyedik alkalommal rendezi meg a Szigligeti Színház A Holnap Után Fesztivált, aminek keretében rendhagyó irodalmi beszélgetések, valamint előadások lesznek.

Április 6-10. között immár negyedik alkalommal rendezi meg a Szigligeti Színház A Holnap Után Fesztivált, aminek keretében rendhagyó irodalmi beszélgetések, valamint előadások lesznek.

A rendezvénysorozatot felidéző sajtótájékoztatón Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója felidézte, hogy az ötletgazda Sorbán Attila volt, aki a kezdetektől fogva mindig nagy odafigyeléssel készíti elő a programot. Az egyik cél továbbra is az, hogy főszerepet kapjanak a Nagyváradról elszármazott személyiségek. Ismét jelen lesz Boka László irodalomtörténész, és visszatér Filep Tamás Gusztáv eszmetörténész, sorozatszerkesztő. Külön örömre ad okot, hogy Nemlaha György eredeti műve alapján ősbemutató is lesz, mely Honthy Hanna életéről szól, valamint a tavaly elmaradt előadását pótolandó fellép Lázár Kati. A beszélgetésekre a belépés ingyenes, az előadásokra jegyek a színház pénztárában válthatóak, mely keddtől péntekig 11-17 óra közt tart nyitva, illetve egy órával a kezdés előtt, valamint a www.biletmaster.ro honlapon keresztül.

A részletes programot Sorbán Attila ismertette. Elhangzott, hogy április 6-án, szerdán 19 órától a stúdióban Lázár Kati egyéni estje tekinthető meg Jászai Mari életéről (Kripli Mari).

Április 7-én, csütörtökön 17 órától a stúdió fehér termében kerekasztal-beszélgetést moderál az egy ideig Váradon is élő Kuncz Aladárról, Boka László, a beszélgető-partnerei Filep Tamás Gusztáv, Jeney Éva irodalomtörténész, és H. Szabó Gyula könyvkiadó vezető. Ezután 19 órától a stúdióban Turek Miklós versszínházi monodrámája tekinthető meg József Attila életéről és költészetéről (Nappal hold kél bennem...).

Április 8-án, pénteken a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Mária Rádió programjainak biztosít helyszínt a kőszínház, melynek csúcspontja 19 órától Érdi Tamás Príma Primissima-díjas zongoraművész koncertje. Április 9-én, szombaton 17 órától a páholyelőcsarnokban portrébeszélgetésre kerül sor Nemlaha Györggyel, melyet a Honthy Hannáról szóló ősbemutató követ 19 órától (Hol van az a nyár?). Április 10-én, vasárnap 19 órától a stúdióban Az értől az óceánig című verses, zenés előadás nézhető meg Körösi Csaba produkciójában.

Ősbemutató

A Hol van az a nyár? című zenés játékról ennek rendezője, a Budapesten született Schlanger András azt mondta, tulajdonképpen egy kollektív szellemi teljesítmény eredménye. Egyszerre nyújt az operettek világára jellemző könnyed szórakozást és ugyanakkor a címszereplő emberi vonásaira is rávilágít. Tulajdonképpen egyúttal egy közéleti látlelet Magyarország 20. század első felének történelméről, melyet a karrierista és mindig kompromisszumkész Honthy Hanna kiszolgált, rendszerektől függetlenül. 1893-ban született, 15 éves korában önköltségen színészetet tanul, és 16 éves korában már szerződtetett primadonna volt az Osztrák-Magyar Monarchiában. Trianon után sikeres volt a Horthy-rendszerben is, majd a világháború után még szovjet operettekben is játszott, dicsőítve a munkásosztályt.

A darab főszereplője Molnár Júlia, rajta kívül ifj. Kovács Levente és Kiss Csaba lép fel benne, a zenei vezető pedig Ari-Nagy Sándor. Molnár Júlia hangsúlyozta: színészileg nagy kihívást jelent számára Honthy Hanna bőrébe bújni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!