ERDON Helyi hírek

2016.03.14. 09:29

Generációk

A Kolozsvári Magyar Opera színpadán lépett fel Győri Balett világhírnévnek örvendő társulata, melynek igazgatója, művészeti vezetője Kiss János - Kossuth Díjas Érdemes Művész.

A Kolozsvári Magyar Opera színpadán lépett fel Győri Balett világhírnévnek örvendő társulata, melynek igazgatója, művészeti vezetője Kiss János - Kossuth Díjas Érdemes Művész.

A Generációk című előadással nyitották meg a STEPS- Nemzetközi Kortárs Táncfesztivált. A közönség a Győri Balett két tánc koreográfiáját láthatta, Maurice Ravel Bolero és Carl Orff, Carmina Burana zenei kíséretével. A Győri Balett 35. évfordulójára készült produkció a világ zeneirodalmának két meghatározó alkotásából ihletődött. „ Az előadás két darabja, a Bolero és a Carmina Burana két emblematikus mű, hiszen ezekkel indult a társulat pályafutása, talán ezeket táncoltuk a legtöbbször. Most újra gondoljuk azokat az alkotásokat, Lukács András személyében, a bécsi Staatoper fiatal kitűnő szólistája és koreográfusa, valamint az érett alkotó Vámos György készített koreográfiát”- nyilatkozta Kiss János. Ahhoz, hogy egy produkció lenyűgözze a közönséget, feltétlenül szükséges  az a magas fokú szakmai hozzáállás, amely a valódi művészet sajátja.

A tánccal nem lehet hazudni

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Sorin Dan, a STEPS elnöke a fesztivál jelentőségéről, lehetőségeiről beszélt. Kiss János, a Győri Balett igazgatója a kezdetekről, a 35 éves Győri Balett ünnepéről, a Generációk című produkcióról beszélt. 1979-ben alapították meg a Győri balettet. Az első évtízedét Markó Iván szellemisége határozta meg. 1991-ben Markó Iván távozása után újraépítették a társulat repertoárját, és Kiss János Liszt -díjas balettművész vette át a társulat vezetését. A társulat a magyar táncművészet meghatározó együttese, nemzetközi elismerésnek örvend. Gazdag repertoárral rendelkezik. A világ legjelentősebb színpadjain léptek fel, a milánói Scala-ban, a Seuli Olimpiai Játékokon. A világnak különböző országaiban - Ausztria, Németország, Olaszország, Anglia, Kína, Oroszország, Amerika- túrnéztak. Szerinte a tánccal nem lehet hazudni. Ezt a közönség is jól érzi. A táncművészet legnagyobb tápláléka a zene. Sok Bolero előadást látott. De a mostani, Lukács András koreográfiájában, nagyon különleges előadás. A táncművészet eszköze az erotika. Sok produkcióban van egy férfi, akit több nő molesztál, vagy fordítva, egy nőt több férfi molesztál. Mi másként képzeltük el. Arra gondoltak, hogy a 35 éves Győri Balett ünnepe.  A Carmina Burana nőkről, férfiakról szól, az idősek és fiatalok harcáról, arról, hogy a természet milyen hatást gyakorol. Ha címet akarna adni, a Tánchimnusz, vagy Himnusz az emberekért nevezné el. Róluk, a művészekről is szól, akik rendkívül hiúak és esendők. Manapság az emberek - hangsúlyozta Kiss János- a gyorsan fogyasztható ételeket, a gyorsan fogyasztható művészi alkotásokat kedvelik. Mi az ellenkezőjét kívánjuk. A Carmina Burana az együttműködésről, a fiatal és az idős generáció együttműködéséről szól. A Bolero összekötést jelent a mi múltunk és fiatalok között.  A Bolerot több generáció is táncolta. A Vámos- féle Carmina Burana klasszikus bázisú koreográfia, melyben modern „csavar” van. A kortárs táncban visszatérnek a klasszikus táncelemek.  Kérdésre válaszolva, elmondta, hogy ma sokkal nehezebb a táncművészek helyzete, mint amilyen az övék volt. „Mi a klasszikus stílusú orosz balettet ismertük.  Most kitágult a világ, kitágult a tánc koreográfiájának köre. Akrobatikus elemek is vannak a kortárs táncban.”

„Az én Bolero-m cselekmény nélküli darab…” 

Generációk címmel két világhírű zeneszerző Maurice Ravel: Bolero és Carl Orff: Carmina Burana című alkotása alapján készült tánc- előadást tekinthetett meg a közönség. A Bolero koreográfusa : Lukács András, asszisztens: Fuchs Renáta. Jelmeztervező Herwerth Mónika. Fény: Lukács András, Szabó Attila.  „A Bolero-t 2012-ben készítettem a Wiener Staatsballett részére. Ravel csodálatos zenéjéhez félve nyúltam, hiszen a Bolero klisékkel terhelt, ,,agyonjátszott" darab. Előttem már nagyon sokan alkottak rá táncműveket, etalon is volt közöttük, amelyekre a közönség még élénken emlékszik (Maurice Béjart, Markó Iván). Nem szerettem volna epigon lenni és nem a szokványos férfi-nő viszonyra, szenvedélyre, érzéki szálra kihegyezni a ,,történetet". Az én Bolero-m cselekmény nélküli darab, tíz női és tíz férfi táncosra készült, akik azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában táncolva próbálnak egy monumentális, hideg hangvételű, sötét báli jelenetet érzékeltetni. A már-már groteszk, szinte parodisztikus társastánci elemek és a modern tánc eszközeinek ötvözésével szerettem volna egy sajátos stílusú formanyelvet teremteni. A táncosok egyszerű, minimalizált mozdulatainak fokozatos bonyolításával, a létszám növelésével, a térformák egyre gyakoribb váltakozásával igyekeztem a mozgást a monoton, ám egyre inkább fokozódó, lüktető zenével egyenlő szintre emelni, és e kettő harmonizálásának eredményeképpen teljes egészet alkotni” írta Lukács András.

Tánchimnusz

„Fortuna sorsdöntő kereke az emberi élet hullámvölgyeit szimbolizálja, a férfi és nő, öreg és fiatal feszültséggel teli harcát. Ennek a harcnak lehetünk tanúi abban a balettben, melyet Vámos György koreografált Carl Orff zenéjére.

A Carmina Burana a zenetörténet ,,fiatal" klasszikusa. Egyszerűségében briliáns, ritmusában erőteljes, lenyűgöző, tematikájában örökifjú, és szárnyakat ad a képzeletnek – alig van még egy olyan zene-műve a 20. századnak, mely a nyomába léphetne. Vámos György hangsúlyozottan egyszerű rendezéssel közvetíti ezt a szuggesztív erőt. A színpadkép a természet egyszerű megjelenítése. E háttér elé, pusztán a tánc erejével vetíti ki Vámos a tiszta szerelem szikrázó himnuszát.”

Zene: Carl Orff: Carmina Burana. Koreográfus: Vámos György (Youri Vamos). Asszisztensek: Joyce Cuoco, Kara Zsuzsanna, Alexey Afanasiev. Világítás: Klaus Garditz, Hécz Péter. Díszlet és jelmez: Vámos György. A Győri Balett tudatosan olyan darabokat mutatott be, mely lehetővé teszik a kortárs tánc- színházi erényeinek minél hatásosabb felcsillantását. A társulat csodálatos előadása a közönség ízlésvilágát meghódította, amit a hosszan tartó tapsvihar honorált.

A STEPS Kortárs Táncfesztivál programja

Takács Aranka, a fesztivál igazgatója a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet a STEPS- Nemzetközi Táncfesztivál programjára.

Május 17-én a Magyar Opera nagytermében kerül sor az Élő Martin Archívum című előadásra, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájában. A felejthetetlen néprajzkutatónak, Martin Györgynek és munkatársainak emléke előtt tiszteleg. Felhívja a figyelmet a népi örökség értékeinek a népszerűsítésére.

Május 18-án a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem stúdiótermében bemutatják Andreea Gavriliu rendezésében „Zic Zac” című előadást, mely a modern tánc eszközeivel egy pár problémáira fókuszál. Egyébként 2014-ben az Uniter zsűrijének a különdíját, a Legjobb független előadás díját vehette át.

Május 19-én a Magyar Operában az Álmatlanság című előadást mutatják be, amelyet Arcadie Rusu rendezett, koreografált. Ez az előadás számos külföldi szereplést tudathat maga mögött.

Az utolsó előadás május 23-án lesz látható a Magyar Operában. A „Triptik” című előadásban Gigi Căciuleanu táncosai Mozart és Erwann Kermorvant zenéjére olyan táncot adnak elő, amely Hitchcock filmjeinek hangulatát idézi fel.

A STEPS az „Európai kapcsolatok a filmen és zenén keresztül” nevű projekt keretében valósult meg, amelyet a Norvég Alap, Izland, Liechtenstein, valamint Románia Kormánya támogatott.

Csomafáy Ferenc 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!