ERDON Helyi hírek

2016.02.15. 17:50

Külföldre törekszenek, sokszoros bérért

Reménykedők – főleg fiatalabbak – gyülekeztek hétfőn a munkakerő-elosztással foglalkozó állami hivatal váradi székhelyén. Képesítésük nincs, de reményük van: Dániában próbálnak rendes életet.

Reménykedők – főleg fiatalabbak – gyülekeztek hétfőn a munkakerő-elosztással foglalkozó állami hivatal váradi székhelyén. Képesítésük nincs, de reményük van: Dániában próbálnak rendes életet.

A sajtót is meghívta a megyei munkaügyi hivatal hétfőre, pedig a szokott ügymenet volt a hivatalban: munkahelyeket kínáltak érdeklődőknek. Igaz, ezúttal Dániába mehettek, akik akartak, és akik meg is felelnek. És lesznek még ilyen akciók, az érdeklődőknek érdemes tartaniuk a kapcsolatot a hivatallal.

Hétfő reggel 9-től ugyanis a nagyváradi székhelyükön volt válogatás, a nevezett országba kerestek szakképesítés nélküli munkaerőt. Mint a helyszínen elmondták, már eleve csak azokat hívták be, akik az előválogatás során megfeleltek a dániai munkaadónak. Mindegyik érintett megkapta az úgynevezett EURES-tanácsadótól a hivatalos meghívót, ezzel vehetett részt az alkalmazáshoz szükséges interjún. A váradi válogatón ismertetőt is megtekinthettek a kiutazni készülők, amelyben a mezei munka részleteiről tájékoztatták őket, valamint az adott farmot mutatták be nekik. Mint megtudtuk, kezdetben 3–6 hónapra mennek ki, hosszabbítási lehetőséggel, és 1600–2000 eurót kereshetnek havonta.

Érdekesség, hogy a dániai cég vezetője nem képviselőt küldött Váradra, hanem közvetlenül a tulajdonos, Peter Johanssen érkezett, és az AJOFM székhelyén maga vezette a meghallgatásokat. Előtte az újságírók kérdéseire elmondta hivatalos álláspontját, amely szerint cégének, a Green Peas-nek azért jobb innen vinnie munkaerőt, mert „a dánok inkább idényjelleggel és hobbiból foglalkoznak ilyesmivel, viszont az itteni munkaerő hosszabb távon is megbízható”.

Százával

A kulisszák mögött diszkrétek próbálkoztak közben egyesek. Mi épp egy apát „értünk tetten”, aki a fiát protezsálta volna be mindképp, hogy a gyerek „az itteninél rendesebb körülmények közé kerüljön, legyen reménye az életben”. Az apa a hivatal alkalmazottait emélkeztette, aggódóan, hogy „már beszéltünk, én kerestem önöket telefonon is, itt van a fiam is, ki ne maradjon” – és közben tuszkolta előre a srácot.

Közben érkeztek a többiek is, zömmel fiatalok, és többnyire férfiak jöttek az interjúra. Akiket megkérdeztünk, azt hangoztatták, nem nagyon látnak itt reményt, lehetőséget, és amúgyis rá vannak kényszerülve, hogy külföldön próbálkozzanak – ami talán ugródeszka is lehet, vagy más képpel élve biztosíték arra, hogy más országokban élhetőbb életet tudnak kialakítani maguknak. Peter Johanssen cége egyébként nem fejvadász-vállalkozás, hanem maga a közvetlen foglalkoztató. A cégvezető országszerte keresett romániai munkaerőt: személyesen olvasta el több száz jelentkező önéletrajzát, válogatta ki a meghallgatásra behívandókat. Összesen 300 munkahelyet hirdetett meg, erre most 70-en jöttek el: a tegnapi váradi meghallgatáson, ami egész nap tartott, nemcsak e megyebeliek voltak, hanem a környező megyékből is érkeztek érdeklődők, de például még Neamţból is. A meghallgatásokat pár nap múlva Temes megyében folytatja.

Lesz még

Az AJOFM megyei vezetője, Békési Csaba lapunknak elmondta: voltak már hasonló akciók, és lesznek is még. Átlagolva havonta van lehetőség külföldi munkát elcsípni. Bár ez a mostani szokatlanul nagymérvű toborzás volt, ilyen nagyra legutóbb 2013-ban került sor. Kisebbek azonban rendszeresen adódnak, érdemes a hivatalnál érdeklődni időnként, és/vagy figyelni a híreket a sajtóban.

Elérhetőségek

A Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) Nagyváradon, a Transilvaniei utca 2. szám alatt érhető el. De vannak területi kirendeltségei is a megyében. A váradi központ számai: 0259/436–821; 0359/800–960. E-mail: ajofm@bh.anofm.ro, honlap: www.bihor.anofm.ro. Élesden: Randunicii 4., tel./fax – 0259/340–022. Belényesben: Samuil Vulcan 16., tel. – 0359/461–731. Margittán: Eroilor 9., tel. – 0259/363–528. Szalontán: Republicii 101., tel. – 0259/372–156.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!