ERDON Helyi hírek

2016.02.03. 15:59

Kellemetlen: elment innen az adóügy!

Ismét elvittek valamit, és ez nehézségeket okoz nálunk. Vannak olyan váradi vállalkozók, akik már azt tervezik, hogy cégeiket több kisebbre osztják fel, így már nem kényszerülnek a jövőbeni kolozsvári kanosszajárásokra, mert nem közepes lesz a vállalkozásuk.

Ismét elvittek valamit, és ez nehézségeket okoz nálunk. Vannak olyan váradi vállalkozók, akik már azt tervezik, hogy cégeiket több kisebbre osztják fel, így már nem kényszerülnek a jövőbeni kolozsvári kanosszajárásokra, mert nem közepes lesz a vállalkozásuk.

Tovább tart a területi intézmények kivonása Nagyváradról. Az elmúlt években elvitték innen a vámigazgatóságot, az építésügyi felügyelőséget, a közpénzek regionális igazgatóságát pedig visszaminősítették, csökkentett feladatkörrel – most pedig ez utóbbi kap még egy csapást. Kolozsvárra költöztették ugyanis a közepes vállalkozások adóügyi adminisztrációját is. Ez Várad fontosságának fokozatos csökkentése mellett azzal is jár, hogy az itteni érintett vállalkozóknak immár Kolozsvárhoz kell fordulniuk az ilyen ügyeikkel, ott intézkedhetnek.

Megerősítés

A kolozsvári székhelyű Közpénzügyi Regionális igazgatóság közleményben is tudatta, hogy 2016. február 1-től kezdve hozzá tartozik a közepes vállalkozások adóügyeinek adminisztrálása. Ezek Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyei listája a www.anaf.ro honlapon böngészhető, az Info publice menü „Informaţii privind agenţii economici” 04-es modul „Listele contribuabililor mari şi mijlocii” 01-es almoduljára kattintva. Ugyanakkor a közepes cégnek minősülő adófizetők február 1-től fiskális kötelezettségeiknek a kolozsvári kincstárba való utalással tehetnek eleget, melynek kódja TREZ 216. A Közpénzügyi Regionális Igazgatóság székhelye Kolozsváron az Avram Iancu tér (volt Bocskai tér) 19. szám, I. emelet, 138–147, postai irányítószám: 400117.

Háttér

Vannak olyan váradi vállalkozók, akik már azt tervezik, hogy cégeiket több kisebbre osztják fel, így már nem kényszerülnek a kolozsvári kanosszajárásokra, mert nem közepes lesz a vállalkozásuk. Az áthelyezési döntés amúgy az ünnepekkor született meg, amikor alig figyelt valaki. Az adóügy, azaz az ANAF igazgatója, Gelu Ştefan Diaconu hozta meg a határozatot. A nagy itteni cégek ügyeit már vagy tizenöt éve Bukarestben intézi az ottani hivatal. A közepesek, amelyek mostantól Kolozsvárhoz tartoznak, például ezek: Abed Nego, Asfamixt, Cesal, Construcţii Bihor, Constructorul Sălard, Drumuri Bihor, Drumuri Orăşeneşti, Gavella, Trameco, Dorbob, Fresh Food International, Nutrientul, Nutripork, Pro Acva, Regiana, Rieni Drinks, Scandic Distilleries, Lotus Center, Novaeuro, Total Distribution Grup, Vandana , Aura, Marconf, Băiţa, Redolaj, Transgex, ARA Romania, Benvenuti, Yelow Stone, Auto Bara, Carbenta, Top Motor, Dacardi, Deme Macarale, Distrigaz Vest, Eco Bihor, Optimedia, RER Ecologic Service, Faist Metalworking, Metalurgica Industrial, Perind, Plastor, Sinteza, SC Turism Felix. De persze sok más cég is ide tartozik még.

Emellett ráadásul a váradi önkormányzat cégeit is érinti ez: ADP, váradi vízmű, OTL.

A Megyei Vállalkozók Szövetségének elnöke, Ioan Lucian most azt mondja, megkezdték a cégek reakcióinak összegyűjtését, és esetleg tüntetést szerveznek az áthelyezés ellen. Bár azt ő is elismeri, hogy kevéssé valószínű ennek eredményessége.

Konkrétan mi van?

A Bihar megyei adóhivatal részéről Fándly Marius helyettes vezető precízen összefoglalta lapunknak, mit jelent ez az egész változás. Február 1-től lépett tehát érvénybe, és a Bihar megyében létező 33.400 cég közül 390-en érint – ennyi közepesnek minősülő vállalkozás van itt ugyanis. (Ugyanakkor a nagyból, amelyeknek adóügyeit Bukarestben intézik, 27 van a megyében.) E közepes vállalkozások minden hónapban 70–80 millió lej adót fizetnek, amiből visszaosztás révén egy rész visszajut Bihar megyének. Elvileg ez a Kolozsvárra való költöztetéssel is így marad – gyakorlatban azonban „így már nem lesz kontroll-lehetőségünk, mivel Kolozsváron intézik e cégek ügyeit, tehát nem tudjuk, valóban annyi pénzt kapunk-e vissza az adóikból, amennyi járna, vagy kevesebbet”. Az itteni cégeknek az elköltöztetés azért is rossz, mert vannak olyan ügyek, amelyeket csak személyesen tudnak intézni a vezetőik, és ezért immár a kincses városba kell utazniuk. Ilyen például a cégautóik környezetvédelmi illetékeinek ügye, az adózásbeli változások, de akkor is Kolozsvárra kell menni, ha Váradon akarnak újabb telephelyeket nyitni itteni cégek, vagy a megye más településén, továbbá uniós adószám is ott igényelhető, meg adónyilvántartási korrekciók is. A hivatalnak pedig azért kellemetlen, mert például végrehajtói eljárások esetén sokkal több az utazás és a költség.

A Bihar megyében működő egykori igazgatóság amúgy mostanra egyszerű adóhivatallá minősült vissza, amely mostantól már csak a kisvállalkozások és a magánszemélyek ügyeivel foglalkozik.

Hibás megvalósítás

És hogy miért van mindez? Nos, a Világbank és az IMF Románia vezetésével közösen épphogy az adóügy megreformálásán, a központosítás lebontásán dolgozik egy ideje. Csakhogy ennek itteni kivitelezése megint rossz. Fándly Marius kérdésemre azt mondta: „Meg lehet nézni, hogy van végrehajtva a központosítás lebontása, ha egyszer épphogy elvitték innen az ügyek, a hatáskör egy részét. De én ezt bővebben nem kommentálom, mint épp hivatalban lévő, érintett vezető…”

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!