ERDON Helyi hírek

2016.02.29. 18:20

Itt az új szolgáltató: olcsóbb áram a Digitől

Elhárultak a jogi akadályok, lehet szerződni az RCS & RDS cégcsoport szolgáltatására. Ők Digi Energy néven adják az áramot. Már cégek is vannak, amelyek át is álltak, magánszemélyek is megtehetik.

Elhárultak a jogi akadályok, lehet szerződni az RCS & RDS cégcsoport szolgáltatására. Ők Digi Energy néven adják az áramot. Már cégek is vannak, amelyek át is álltak, magánszemélyek is megtehetik.

Eddig a konkurenciát akadályozni próbáló huzavonák mentek, ám mostantól lehet igényelni új áramszolgáltatótól az áramot. Megerősítette ezt lapunknak tegnap az RCS & RDS, pontosabban a Digi Energy ügyfélszolgálata is. Mint mondták, az érdekelt magánszemélyek bármely RCS & RDS-kirendeltségnél is tájékozódhatnak erről, azaz ott, ahol a cégcsoport által kínált távközlési szolgáltatások díját fizetik.

A vállalat majdnem egy éve nemrégiben közölte, hogy beszáll az árampiacba is, sőt, már akkor azzal indították a Nagyváradon megtett bejelentést, hogy meg is kezdik a vonatkozó szolgáltatás biztosítását. Az első igénylőjük a nagyváradi önkormányzat volt – ám helyi szinten meg a prefektus támadta meg a szerződést, így az egész csúszott.

A mostani információk szerint átlagosan körülbelül 13%-ot spórolhatnak az energia árából a háztartási fogyasztók, ha úgy döntenek, hogy átállnak, de a valós különbség sok tényezőtől függ, ezért nem lehet egységes adatot megállapítani. Ilyen tényező maga az, hogy mennyit fogyaszt egy-egy háztartás, továbbá az, hogy milyen szolgáltatási csomagra szerződik, nemkülönben az, hogy előfizetője-e a cég más szolgáltatásainak, mert ha igen, akkor kedvezményt kaphat. Így végül akár 24–29%-os megtakarítás sem kizárt egyes esetekben. Az árat viszont természetesen pontosan megmondja a Digi: háztartásoknak 165 lej/MW, értéknövekedési adó nélkül. Ehhez jönnek még további illetékek, amelyek beépülnek az árba.

Négy szolgáltató

Jelenleg négy szolgáltató működik az országban, az Enel, a CEZ, az E.On és az Electrica, velük száll versenybe az ország egyes részein az új. Ez utóbbi egyébként még az indulása bejelentésekor azt válaszolta kérdésünkre, hogy kezdetben a nagyobb városokban lesz szolgáltatásuk, és ott is a központtól haladnak kifelé a hálózattal, tehát nem egyszerre lesz elérhető bárhol – ezért is érdemes most náluk érdeklődni konkrét esetekben.

Szerződéskötéshez is fel kell keresni valamelyik kirendeltségüket. A szükséges iratok: a hálózatra való csatlakoztatás bizonylatának másolata, a szerződő személyi igazolványának másolata, a legutóbbi számla másolata, az ingatlan feletti jogokat bizonyító okmány. Ehhez jön még a szolgáltatóváltási nyilatkozat. Ezt annak kell aláírnia, aki a mostani szolgáltatóval kötött szerződést is szignálta, és mindkét szolgáltatóhoz el kell juttatni egy-egy példányt, legalább 21 nappal az új szerződés érvénybe lépése előtt. Az érdeklődők a digienergy.ro honlapon is tájékozódhatnak, vagy telefonon a 0359/400–414-es számon.

Évek óta

Az új szolgáltató már évekkel ezelőtt megkezdte az üzletága kiépítését. Így még 2012-ben vették meg az első napelem-parkjaikat, amelyek áramot termelnek. Ám az RCS&RDS csak kisebb részét termeli maga annak az energiának, amit elad, a többit maga is vásárolja, és továbbítja. A cég egyébként a termelői részen kicsi piaci szereplőnek számít. Nagyobb hangsúlyt fektetett viszont a kereskedelmi részére: jogi személyekkel való szerződésekkel nyitott, és csak tavaly majdnem 100 ilyennel kötött áramszolgáltatási szerződést. Köztük van például a Román nemzeti Bank, a védelmi tárca, a belügyi tárca. Közben a cég elkezdte a saját áramszállítási hálózatát is kiépíteni, bár a törvények még nem teszik lehetővé, hogy ezt kizárólag ő maga működtesse is.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!