ERDON Helyi hírek

2016.02.23. 13:57

Ismét referendum lehet

A június 5-iki helyhatósági választásokkal egy időben ismét megrendeznék a Nagyvárad és Szentmárton fúziójára vonatkozó referendumot.

A június 5-iki helyhatósági választásokkal egy időben ismét megrendeznék a Nagyvárad és Szentmárton fúziójára vonatkozó referendumot.Az újabb, Váradon immár a harmadik referendum kiírásáról szóló tervet Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az érvényben lévő törvények értelmében meg lehet szervezni egyszerre a helyhatósági választásokat és egy referendumot. Ez azt jelenti, hogy ugyanazok a választási bizottságok működnek majd, és ugyanazokban a szavazófülkékben ugyanazzal a pecséttel lehet majd szavazni mind a helyhatósági jelöltekre, mind pedig a referendumon, ezért az önkormányzat számára csak a szavazólap kinyomtatása képez majd költséget. Elmondta, hogy azok, akik nem akarnak majd a referendumon szavazni, egyszerűen nem veszik majd el az arra vonatkozó szavazólapot. Hozzátette, hogy Szentmártonban nem kell megtartani a referendumot, hiszen ott már lezajlott egy érvényes népszavazás ebben a kérdésben. Elmondta azt is, hogy ahhoz, hogy érvényes legyen a váradi referendum, mintegy 56 ezer váradi szavazópolgárnak kell majd szavaznia. A népszavazás kiírásához a helyi tanácsban elfogadott tanácsi határozatra van szükség, viszont az RMDSZ mindezidáig ellenezte a két település egyesülésére vonatkozó elképzelést. Ezért kértük Huszár Istvánnak, Nagyvárad alpolgármesterének álláspontját, aki azt mondta, hogy lesz egy belső egyeztetés az RMDSZ-en belül, amelynek során a szövetség kialakítja saját álláspontját az ismételt referendum tervének kérdésében. Amennyiben érvényes lesz a váradi referendum, ki kell dolgozni a fúzióról szóló törvényt, és 2017-től, vagy 2018-tól lehet hatályos Szentmárton egyesülése Nagyváraddal.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!