ERDON Helyi hírek

2016.01.10. 11:50

Újabb ingyenes oltóanyagok

További, influenzaellenes oltóanyagok érkeznek a közegészségügyi hatóságokhoz, ám azt nem tudni, hogy Bihar megye kap-e kiegészítést. A légúti fertőzések száma megyénkben nem magas.

További, influenzaellenes oltóanyagok érkeznek a közegészségügyi hatóságokhoz, ám azt nem tudni, hogy Bihar megye kap-e kiegészítést. A légúti fertőzések száma megyénkben nem magas.

A megyei közegészségügyi hatóságok kérésére ezekben a napokban további 143 ezer adag influenzaellenes oltóanyagot osztanak szét országszerte, tudatta a napokban Patriciu Achimaş-Cadariu egészségügyi miniszter. Kezdetben 500 ezer adag oltóanyagot osztottak szét, ezt az elmúlt év végén továbbiakkal egészítették ki. November végéig több mint 460 ezer személy kapta meg az influenzaellenes oltást.

Három eset

Az országos adatok szerint egyébként ezen a télen a vírusos légúti megbetegedések száma alacsony és nem is mutat növekvő tendenciát. Egyelőre mindössze három esetben igazolódott be, hogy influenzavírus okozta a megbetegedést.

Az egészségügyi minisztérium által finanszírozott oltási kampány a kórházakon és a háziorvosi rendelőkön keresztül zajlik. Ingyenesen oltják be a rizikócsoportokba tartozó személyeket, azaz az időseket, a krónikus betegeket, az intézetben élő személyeket, az egészségügyi személyzetet, a várandós nőket.

A minisztérium álláspontja szerint az oltás a legbiztosabb és leghatékonyabb megelőzési mód, melyet mindenkinek ajánlanak, aki a rizikócsoportok valamelyikébe tartozik. Ezen kívül a higiéniai szabályok fokozott betartását hangsúlyozzák ki – azaz a minél gyakoribb kézmosást, az egyszer használatos zsebkendők használatát tüsszentéskor, továbbá az egészséges, vitamindús táplálkozást. Vírusellenes gyógyszeres kezelést csak az orvos rendelhet el, általában kórházban alkalmazzák súlyos esetekben, illetve akkor, ha a betegnél nagy a valószínűsége annak, hogy szövődmények alakulhatnak ki.

Ellenőrizzék

A minisztérium arra is felhívja a figyelmet: jövő héttől, amikor elkezdődik az oktatás, a tanárok, tanítók már a legelső órák során ellenőrizzék a gyerekeket, s küldjék haza azokat, akik lázasak, vagy akiknél egyéb, légúti fertőzésre utaló tüneteket konstatálnak.

Bihar megyében ezidáig több mint kilencezer adag oltóanyagot adtak be a rizikócsoportokhoz tartozóknak, s amint dr. Dorel Ţîrţ, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) szóvivője elmondta, ez az érintetteknek közel 15%-át fedi, ami megfelel az előírásoknak. Nem tud róla, tette hozzá, hogy Bihar megyébe is érkeznének újabb adagok, egyelőre nem kaptak erre vonatkozó értesítést. Eredetileg ugyan 15-20 ezer adagot igényeltek a minisztériumtól, s Bihar megyének a december végi kiegészítésből sem jutott, viszont elképzelhetőnek tartja, hogy más megyék rosszabbul állnak. A statisztikák szerint egyébként megyénkben karácsonykor több volt a megbetegedés, mint újévkor, s mindent összevetve az esetek száma nem lépi túl más évek átlagát.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!