ERDON Helyi hírek

2016.01.26. 08:39

Közelít már lassan az M4-es sportcsatorna

Elsőként a mai Románia területén a UPC lépett: náluk már fogható a magyarországi M4 sportcsatorna. Csak nálunk meg az UPC nem elérhető, úgy, ahogy van. Mi lesz?

Elsőként a mai Románia területén a UPC lépett: náluk már fogható a magyarországi M4 sportcsatorna. Csak nálunk meg az UPC nem elérhető, úgy, ahogy van. Mi lesz?

Romániában az országos lefedettségű kábeltévé-szolgáltatók közül elsőként a UPC felvette kínálatába a magyarországi közszolgálati tévétársaság M4 Sport nevű csatornáját. Ez a magyar adókat felsorakoztató, Panonia nevű csomagban található. Ugyanakkor a geokódolás miatt a nemzetközi sportesemények idején ott is elsötétül a képernyő az erdélyi újrasugárzott változatban, viszont a magyarországi sportesemények közvetítései nézhetőek.

Csakhogy mindez továbbra sem megoldás a mi térségünkben élő érdeklődők számára – akik időről-időre szerkesztőségünkbe is betelefonálnak, azt várva, hogy van-e valami újdonság M4-ügyben. Az UPC szolgáltatásai ugyanis nálunk nem elérhetőek, az itteni piacon nincsenek jelen, csak az ország más részein. Nagyváradon van ugyan egy UPC-iroda, de az a cég más ügyeit intézi, kábeltévés és/vagy műholdas előfizetéseket náluk nem lehet kötni.

Lépnek?

Ehelyett nálunk továbbra is a többi szolgáltatótól várná a lakosok egy része, hogy felvegye a műsorrácsába az  M4-et is, így például a Telekomtól, de a legtöbben az RCS&RDS-től, mivel térségünkben ennek van a legtöbb előfizetője (a kábeles és a műholdas változataikra is), továbbá ők amúgy is kínálnak magyar nyelvű programokat is tartalmazó csomagot. Megkérdeztük tehát tegnap ismét az RCS&RDS-től, mi a helyzet a szóban forgó üggyel, ha az ország más vidékein konkurenciának számító UPC már lépett, akkor felveszi-e az RCS&RDS is kínálatába az M4-et. A diszpécserszolgálat most is megerősítette, hogy náluk semmi változás e téren. És ugyanazt mondták, amit már máskor is, nevezetesen, hogy „az előfizetőink kérhetik a diszpécserszolgálatunknál e csatorna felvételét a műsorrácsba, mi továbbítjuk a kéréseket, ugyanakkor ha lesz ebben változás, értesítjük az ügyfeleinket, a honlapunkon és e-mailben is”. A Digi Tv nevű szolgáltatásuk magyar nyelven is elérhető diszpécserszolgálatának száma 031 400 4011, a szóban forgó honlap pedig az rcs-rds.ro.

Közvetítések

Mint ismeretes, az M4 nevű sportcsatorna tavaly nyáron indult, az MTVA legújabb dobásaként. A csatorna első évi költségvetése 5,4 milliárd forintra rúgott, azaz éves szinten nagyjából 9-10 milliárdod emészt majd fel az M4, ami még a több mint 80 milliárdos költségvetésű MTVA-s büdzsén belül is kiemelkedő összegnek számít. Mivel az MTVA-nál vannak a Forma 1 és a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság jogai, ezeket az M4 közvetíti (de ezek az anyaország határain túl nem láthatóak most), ahogy az összes első osztályú magyar focimeccset, tehát az OTP Bank Liga 2015/16-os idényének összes közvetített mérkőzését is.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!