ERDON Helyi hírek

2016.01.19. 16:15

Drágultak a bérlemények

Drágította a nagyváradi helyi tanács a saját tulajdonában lévő ingatlanok bérletí díját.

Drágította a nagyváradi helyi tanács a saját tulajdonában lévő ingatlanok bérletí díját.

A keddi nagyváradi helyi tanácsülés legtöbbet vitatott napirendi pontja volt az az előterjesztés, mely növeli a város tulajdonában lévő ingatlanok bérleti díját. Ritli László tanácsos a napirendi pont vitáján ismertette az RMDSZ módosító javaslatát a városvezetés által beterjesztett határozati javaslathoz. Az RMDSZ-frakció azt indítványozta, hogy a képzőművészek és a civil szervezetek havi 2 lej/négyzetméter bérleti díjat fizessenek a javasolt három, illetve öt lej/négyzetméter helyett, a szakszervezetek és egyéb szakmai szervezetek pedig négy lej/négyzetméteres összeget kelljen fizessenek, és csak a pártoknak, valamint az orvosi rendelőknek a bérleti díját hagyta volna meg az RMDSZ a javasolt 5 lej/négyzetméteres áron. Szót kapott a továbbiakban az egyik váradi civil szervezet vezetője, Mircea Stroe is. Ő kifejtette, hogy a civil szervezetek egyetértenek azzal, hogy emelkedjenek a bérleti díjak, csakhogy a mostani előterjesztés négyszáz százalékkal növelné a díjszabásokat. Kifejtette, hogy a civil szervezetek önkéntes alapon működnek, a legtöbben a helyi önkormányzattól nem kapnak semmiféle támogatást, és ha elfogadásra kerül a városvezetés előterjesztése, akkor félő, hogy azoknak a civil szervezeteknek is le kell húzniuk a rolót, amelyek aktívak. Később megjegyezte azt is, hogy Temesváron és Kolozsváron a civil szervezetek 0,9 lej/négyzetméteres áron bérelnek helyiséget a helyi önkormányzatoktól.

Visszautasítva

A fentiekre reagált Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, először is elismerve azt, hogy a megemelt díjszabások valószínűleg sok civil szervezetnek fognak kellemetlenséget okozni, ezt követően azonban azt hangsúlyozta, hogy ezek a díjszabások 1998 óta nem emelkedtek, tehát régóta esedékes volt már a bérleti díjak növelése. A továbbiakban kifejtette: arra törekedtek, hogy méltányos tarifát dolgozzanak ki, ennek érdekében két szempontot vettek figyelembe: egyrészt összevetették a város által alkalmazott díjszabásokat a nagyváradi piaci bérleti díjakkal, és megállapították azt, hogy a megemelt díjszabás alig éri el a piaci árak egynegyedét. Így, mivel a város jóval a piaci ár alatt adja bérbe ingatlanait, ezt akár bújtatott szubvenciónak is lehet tekinteni, mondta az elöljáró. Hozzátette, hogy a város fel kell újítsa a tulajdonában lévő ingatlanok homlokzatait, és ennek költségeit, vagy legalábbis azok egy részét a bérleti díjakból kívánja fedezni, majd hozzáfűzte: „nem méltányos az, hogy a város többletadóval sújtja azokat a váradiakat, akik nem újítják fel ingatlanuk homlokzatát, eközben pedig a város a saját épületeinek a homlokzatainak ne újítsa fel”. A vita után a helyi tanács liberális többsége leszavazta Ritli László javaslatait, és a helyi tanács az eredeti javaslatot fogadta el tizennégy igen és kilenc nem szavazat mellett. (az RMDSZ és a szociáldemokrata frakció szavazott nemmel). Az elfogadott határozattervezet értelmében a nonprofit szervezetek, vagyis egyesületek, alapítványok, szakszervezetek, pártok, lakótársulások stb. valamint orvosi rendelők havi 5 lej/négyzetméteres áron bérelhetnek helyiséget a nagyváradi önkormányzatoktól, míg a képzőművészek havi 3 lej/négyzetméteres árat kell fizessenek egy városi ingatlanrész bérléséért.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!