ERDON Helyi hírek

2015.12.18. 11:34

Komoly kárt okoz a Hajdú Gabonának a romániai joghézag

Egy romániai társaság levédette az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál a Hajdú Gabona zrt. védjegyét, és a Hajdú Búzaliszt emblémáját. A magyarországi vállalat peres úton akar érvényt szerezni igazának.

Egy romániai társaság levédette az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál a Hajdú Gabona zrt. védjegyét, és a Hajdú Búzaliszt emblémáját. A magyarországi vállalat peres úton akar érvényt szerezni igazának.

A debreceni Hajdú Gabona zrt. polgári és büntetőjogi pert kezdeményezett azellen a romániai érdekcsoport ellen, amelyik levédette itthon a Hajdú Gabona védjegyét és emblémáját. Az ügy részleteiről dr. Lakatos Zoltán a cég vezérigazgatója és fő részvényese beszélt lapunknak. „A Hajdú Gabona 1990-ben lett önálló vállalat, ezt követően döntöttünk úgy, hogy legyen egy önálló arculata a vállalatnak, ezért levédettük a két hengert és a búzakalászt, mint vállalati emblémát, és szerkesztettünk a liszttermékeinknek is egy védjegyet. Zacskóinkra olyan jellegzetességet akartunk rátenni, amiről mindenki tudja, hogy hova tartozik, és mivel a világszerte ismert különleges természetvédelmi terület, a Hortobány itt van a Hajdúság területén, ezért került rá a kilenclyuku híd és a csikós, kezében a karikás ostorral. Még olyan különlegessége is van az emblémának, hogy az ostor csapójában az én monogramom, az L és a Z olvasható ki. Mi ezt az emblémát 1992-ben szerkesztettük meg, azóta van a mi tulajdonunkban. Mind a grafikus, aki megrajzolta, mind a csomagolóanyagot elsőként legyártó vállalat vezetője közjegyző előtt nyilatkozták azt, hogy a Hajdú Gabona rendelkezik ezzel a grafikával. Nekem ez a grafika legalább annyit számít, mint a Louvre számára a Mona Lisa.”

Más tollával ékeskednek

Csakhogy mivel a Magyarországon levédetett védjegy és a grafika Romániában nem volt levédetve, egy itteni társaság a Hajdú Gabona zrt. megkérdezése nélkül az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál levédette a zrt. védjegyét, vagyis a csikóst és a kilneclyukú hidat ábrázoló grafikát. Ráadásul miután megszerezték a védjegyet, idén áprilisban egy magyarországi ügyvédcsapattal beállították a malomipari vállalathoz azzal a követeléssel, hogy a továbbiakban a Hajdú Gabona összes Romániába menő lisztjét rajtuk keresztül forgalmazzák. „Ez azt jelentené, hogy az összes eddigi kereskedő  partneremnek hátat kellene fordítanom, és mindazokat a piacokat, amelyekért ők megdolgoztak, oda kellene adni ennek a társaságnak. Ilyesmiről szó sem lehet, ezért úgy határoztunk, hogy megvédjük magunkat” - mondja Lakatos Zoltán.

Védekezés két irányban

A Hajdú Gabona indított egy polgárjogi eljárást a bukaresti bíróságon, ahol január 26-án lesz az első tárgyalás. „Megpróbáljuk a védjegyünket visszaszerezni. Az általunk gyártott liszt bekerült a Hajdú-Bihar megyei értéktárba, Magyarországon elő van terjesztve hungarikummá nyilvánításra. Emellett megyei minőségi termék, ennek igazolására van egy piros alapszínű, kör alakú embléma a zacskóinkon, amiről nem is tudta ez a társaság, hogy micsoda, hanem azt is lemásolta, holott ezt sem lehetne másolni, mert ez csak a Hajdú Gabonának lett odaadva. Ugyanakkor feljelentést tettünk a magyarországi és a romániai rendőrségen is, a grafika ugyanis a szerzői jog által védett szellemi terméknek számít, és álláspontunk szerint ez a társaság ellopta a mi tulajdonunkban lévő szellemi terméket”.

Gazdasági kár

A védekezésre már csak azért is szükség van, mert, mint ahogy azt Lakatos Zoltán elmondta, tudomásuk van arról, hogy a védjegyet megszerzők pecsétes papirokkal végigjárták a Hajdú Gabona romániai vevőkörét, perrel és egyebekkel fenyegetve meg őket, amennyiben nem velük forgalmaztatnak. Ennek ellenére többen továbbra is a Hajdú Gabona eredeti zacskójában forgalmazzák a vállalat lisztjét, de vannak olyanok is, akik levették a polcról a Hajdú Gabona termékeit, amíg az ügy nem rendeződik, és végül vannak olyanok is, akiket sikerült megfélemlítenie a romániai érdekcsoportnak, ezek elkezdték ennek a társaságnak a lisztjét forgalmazni. Az így előállt helyzet komoly veszteséget okoz a malomipari vállalatnak, hiszen jelenleg hetente mintegy 200 tonnányi lisztmennyiség az, amivel kevesebbet szállítanak Romániába. A Hajdú Gabona álláspontja szerint függetlenül attól, hogy milyen minőségű az a termék, amit a Hajdú Gabonás zacskóba tesz a romániai csoport, azt a terméket ki kell vonni a forgalomból, hiszen nem az van benne, mint ami a zacskón fel van tüntetve; így meg vannak tévesztve a fogyasztók.

Továbbra is forgalmaz

A Hajdú Gabona megpróbál megmaradni a romániai piacon azáltal is, hogy egy új dizájnú zacskót készíttetett. „Erre az új logóra már benyújtottuk a levédetési kérelmet Romániában és az EU-ban is”, jelezte Lakatos Zoltán, viszont, mint az már kiderült, vannak olyan romániai forgalmazók is, akik nem ijedtek meg a fenyegetőzőktől, és továbbra is a régi emblémával forgalmazzák a Hajdú Gabona termékeit. Így gyakorlatilag az a helyzet állt elő, hogy ugyanolyan kinézetű zacskó (a kilenc lyukú híd és az ostoros csikós dizájnú) kétféle, egy kétes és egy biztos minőségű és eredetű terméket is rejthet. A vállalat igazgatója hangsúlyozta, hogy a vásárló úgy tehet különbséget az igazi és a hamis hajdúsági liszt között, hogy megnézi a vásárolni kívánt zacskó oldalát, és amelyik zacskón fel van tüntetve a gyártó neve (Fabricat:), vagyis a Hajdú Gabona zrt., az autentikus hajdúsági lisztet tartalmaz. Lakatos Zoltán végezetül megjegyezte, hogy Románia tagja az Európai Uniónak, és már csak ezért is oda kellene tudni figyelni állami szinten is arra, hogy bizonyos csoportok ne hozzanak szégyent Romániára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!