ERDON Helyi hírek

2015.12.22. 11:57

Betlehemi láng a Bazilikában

Vasárnap délután a cserkészeknek köszönhetően a nagyváradi Székesegyházba is megérkezett a betlehemi láng, ahonnan bárki vihet belőle. A hagyomány harminc éves múltra tekint vissza.

Vasárnap délután a cserkészeknek köszönhetően a nagyváradi Székesegyházba is megérkezett a betlehemi láng, ahonnan bárki vihet belőle. A hagyomány harminc éves múltra tekint vissza.

Az ENSZ 1986-ot A béke évének nyilvánította, és egy, a Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat kezdeményezése nyomán a béke jelképe a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta minden esztendőben Bécsből cserkészek kíséretében általában egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyére, hogy a jászol helyén épült templomban levő örökmécsesből lángot vegyen, melyet aztán az osztrák fővárosba való érkezése után nagyszabású ünnepségen adják át a világ különböző nemzeteit képviselőknek. A békeláng idei mottója „Friede sei mit dir- shalom- salam, vagyis „Béke veled”.

Két cserkészcsapat

Egy nagyobb, az egész Szövetség tagjaiból álló küldöttség részeként az idén 37 cserkész és cserkészvezető képviselte Bécsben, a betlehemi láng átadásának ünnepségén a romániai magyar cserkészetet. A lángátadó ünnepségen a nagyváradi cserkészetet Gordán Ági felnőttcserkész és Borsi Evetke, valamint Kovács Erika segédőrsvezetők (94. számú I. Rákóczi György-cserkészcsapat), valamint Fándly Gergő (88. számú Szent László-cserkészcsapat) reprezentálták. Egy hosszú és fárasztó utazás után szombatról vasárnapra virradó éjjel körülbelül fél 2 órakor érkezett meg a betlehemi láng Nagyváradra, múlt vasárnap pedig a váradi Székesegyházba is vittek belőle.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!