ERDON Helyi hírek

2015.11.01. 18:59

Jótékonysági akció: Tégy jót Szacsvayval!

Tégy jót Szacsvayval! Légy jó mindhalálig elnevezéssel jótékonysági akcióba kezdett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezete és a Varadinum Alapítvány. A részletekről pénteken tájékoztattak az RMDSZ Sas-palotabeli székházában.

Tégy jót Szacsvayval! Légy jó mindhalálig elnevezéssel jótékonysági akcióba kezdett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezete és a Varadinum Alapítvány. A részletekről pénteken tájékoztattak az RMDSZ Sas-palotabeli székházában.

A múlt pénteki sajtótájékoztatón Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának (melyben a történelmi egyházak is képviselve vannak) elnöke kifejtette: újabb közösségeket szeretnének bevonni azért, hogy minél hamarabb befejeződhessenek Szacsvay Imre szobrának felújítási munkálatai. Ennek érdekében október 30-án arra vonatkozó partnermegállapodást kötöttek a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, hogy ezentúl minden évben egy külön versenyt hirdetnek a magyar tannyelvű tanintézmények számára Biharország az én szép hazám címmel, melynek fókuszában a térség egy-egy jelentős magyar személyisége áll, az idén pedig Szacsvay Imre mártírjegyzőre esett a választás. Három kategóriában pályázhatnak a gyerekek (egyénileg vagy csoportosan): az óvodások, illetve az I–II. osztályosok rajzokat készíthetnek róla, élete különböző momentumaiból ihletődve, a III–VI. osztályosok A1-es méretű tablókat vagy kollázsokat, a VII–XII-sek pedig rajzolhatnak, esszéket és dalokat írhatnak, filmecskéket, fényképeket (szelfiket) csinálhatnak vele kapcsolatban. (Például elmélkedhetnek arról, hogy mire volna büszke és mire nem, ha napjainkban élne). A pályaműveket szakértő testület bírálja el, és a legjobbak egy kiadványban kapnak helyet. A felsorolt pályaműveket november 20-ig kell továbbítani az RMDSZ-hez (a postai bélyegző dátuma, de személyesen is be lehet vinni a központi irodába), és a zsűri november 26-án hirdet eredményt.

Jótékonysági nap

Folytatva a gondolatsort, Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: az osztályközösségek ugyanakkor gyűjthetnének is, vagyis pénzadományokat ajánlhatnak fel a restaurálási munkálatok támogatása érdekében, a legügyesebbek pedig (az első 15 osztály, illetve a képzőművészeti pályázat díjazottjai) ingyen megtekinthetik december 6-án, vasárnap a filharmóniában a nyíregyházi Mandala Dalszínház által bemutatott Légy jó mindhalálig című musicalt. Ez a nap amúgy a Tégy jót Szacsvayval – Légy jó mindhalálig címszó alatt fog zajlani, és kétszer is fellép a társulat: 14 órától a gyermekeket, 19 órától pedig a felnőtteket (a gyűjtésen jól teljesítő szülői bizottságok tagjai, pedagógusok, felkészítő tanárok) örvendezteti meg a produkciójával. Ugyanakkor mivel valószínű, hogy az ovisok és az I–II-sok kevésbé élveznék a musicalt, nekik a jelzett hétvégén a Szigligeti Színház Lilliput Társulata fog kedveskedni valamilyen műsorral. Amúgy az esti programot más is megnézheti belépővel, ha felajánl legalább 50 lejt az említett célra.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!