ERDON Helyi hírek

2015.10.20. 15:22

Tovább bérlik a csegődi otthont

Egyetértésben zajlott a Bihar Megyei Tanács keddi ülése, többek között költségvetés kiegészítésről szavaztak, továbbá meghosszabbították a csegődi otthonra vonatkozó bérleti szerződést.

Egyetértésben zajlott a Bihar Megyei Tanács keddi ülése, többek között költségvetés kiegészítésről szavaztak, továbbá meghosszabbították a csegődi otthonra vonatkozó bérleti szerződést.

Összesen negyvenöt ezer lejjel egészítették ki a megye költségvetése, s egyúttal 5,45 millió lejt használnak fel a költségvetési tartalékalapból. Az így keletkezett összegből több, a tanácsnak alárendelt intézmény személyzeti és egyéb költségeit fedezik, például a tanács saját apparátusát 150 ezer lejjel, a diófási egészségügyi és szociális központot 100 ezer lejjel, a papfalvi egészségügyi központot 73 ezer lejjel, a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (DGASPC) 1,3 millió lejjel támogatják, ezenkívül többek között az 1. sz kisegítő iskola, a püspökfürdői szanatórium mellett működő iskola, a George Bariţiu, a Ioan Bococi, valamint a Cristal inkluzív nevelési központ részesül támogatásban.

Év végéig

Egyöntetűen megszavazták, hogy három hónappal meghosszabbítsák a csegődi otthonra vonatkozó bérleti szerződést. A korábbi szerződés, melyet Tisza Györggyel és Tisza Kálmánnal, a kastély tulajdonosaival kötöttek, kilenc hónapra szólt, október 10-én járt le, s lehetőséget biztosított a meghosszabbításra. A DGASPC átiratban igényelte a tanácstól a szerződés meghosszabbítását. Tekintettel arra, hogy a két tulajdonos írásban egyetértett ezzel, már csak a tanács szavazata hiányzott. A tegnap megszavazott határozat szerint a meghosszabbítás december végéig szól, s amint a tervezethez mellékelt iratokból kitűnik, a havi bérleti díj 1500 euró. Hatvan fogyatékkal élő felnőttet kezelnek és szállásolnak el a központban, s a tanács álláspontja az elemzést követően az, hogy jelenleg nincs más hely, ahol ezt a tevékenységet folytatni lehetne.

Ugyancsak egyöntetűen megszavazták azt a határozatot, mellyel érvényesítik a Megyei Tanács elnökének azt a rendelkezését, amelyben Roşan Mihaelát, az intézmény jogi osztályának vezetőjét nevezi ki, hogy képviselje a megyei tanácsot abban a korrupciós perben, melyben az intézmény a károsult, a vádlottak pedig Kiss Sándor, Bojtor Vilmos László, Beneamin Rus, Miklóssy Ferenc, Miklóssy Ferenc László és Roatiş Gheorghe Ioan.

Egyezmény

Nyolc Bihar megyei kisegítő iskola, illetve szakiskola minőségi oktatást felügyelő bizottságának megyei tanácsi képviselőjét választották meg, titkos szavazással. Ugyancsak egyetértésben hagyták jóvá a Bihar Megyei Örző És Védő Kft idei költségvetését, s jóváhagyták azt az együttműködési egyezményt is, mely az Észak-Nyugat Regionális Fejlesztési Központ Konzorciumának megalakításához és működéséhez szükséges. A konzorcium szerepe a szakoktatás és műszaki oktatás országos fejlesztési központjának segítése. Az együttműködési egyezményben szereplő intézmények többek között az érintett megyék tanácsai, tanfelügyelőségei, munkaerő-foglalkoztatási ügynökségei, de egyetemek, kereskedelmi kamarákat és szakszervezetek is részesei.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!