ERDON Helyi hírek

2015.10.26. 14:04

Minőségi komédia

Tíznapos Comedy Cluj 2015 filmfesztivál a maga 200 levetített filmjével bizonyítja, Kolozsvár a film-kedvelők városa. Ennek is köszönhető, hogy nagyvilág különböző tájairól érkeztek benevezések.

Tíznapos Comedy Cluj 2015 filmfesztivál a maga 200 levetített filmjével bizonyítja, Kolozsvár a film-kedvelők városa. Ennek is köszönhető, hogy nagyvilág különböző tájairól érkeztek benevezések.

Akik tehették, valóban jobbnál jobb alkotásokban gyönyörködhettek, köszönhetően Bogdan Beşliu művészeti igazgatónak, aki a válogatást vezette. A nemzetközi zsűri tagjai: Kate O’Toole a világhírű Peter O’Toole lánya, a családi hagyomány következtében az egyik legismertebb ír színésznő, aki diplomáját Yale School of Drama-ban vehette át. Nem csak fellép az ír színházakban, de rendszeresen a televízióban, rádióban is aktív, elnöke Galway Film Fleadh, a legnagyobb ír filmfesztivál elnöke, vezetőségi tagja Irish Film Board- nak.

Allegra Huston bestseller író. Több filmforgató könyvet írt, melyeket megfilmesítettek, nagyon sok filmfesztiválon vetítettek. Jelenleg Taos Shortz Filmfesztivál vezetőségi tagja.

Neil Young újságíró, filmkritikus. Írásai olvashatók a The Hollywood Reporter (2008-tól) és a Tribune Magazine (2005-től) lapokban. Különböző nemzetközi filmfesztiválok vezetőségének, és több mint 25 filmfesztivál zsűrijének tagja volt.

Dorian Boguţă a fiatal színész nemzedék egyik neves képviselője. Egyetemi tanulmányait a „Shota Rustaveli” Színház és Filmművészeti Egyetemen (Grúzia) végezte. A Kisinyov-i Nemzeti Színházban debütált. 1999-ben Bukarestbe telepedett le. A közönség több hazai filmben láthatta.

James B. Evans filmkritikus, író. Nemzetközi filmfesztiválokon vesz részt. A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének) és a FEDEORA (Európa és a mediterrán országok Filmkritikusainak Szövetsége) tagja.

Minőségi komédiához komolyság szükséges

A sajtótájékoztatón Allegra Huston kiemelte:”...a komédiát végső soron ugyanúgy ítéled meg, mint bármely más filmet. Elsősorban a történet számít, majd jön sorra a többi elem: rendezés, színészek, fényképezés.”

James B. szerint: „Számunkra, filmkritikusok számára a kelet-európai fesztiválok ideálisak, mert felfedezhetünk olyan alkotásokat, amelyek különböző megfontolásokból kimaradnak a nagyon nagy fesztiválok kínálatából.”

Dorian Boguţă kiemelte: „Ahhoz, hogy minőségi komédiát csinálj, egy adag komolyságra van szükséged, máskülönben karikatúrává válsz.”

Comedy- díjak

A zsűri döntése alapján, a nagyjáték filmek közül a Legjobb film és a legjobb forgatókönyv díját a Polgártárs (Obywatel) című, Jerzy Stuhr rendezésében készült lengyel film nyerte. Jerzy Stuhr a film rendezője, forgatókönyvírója és a főszereplője is. A film főszereplője Jan Bratek neves politikus, egy TV műsorban politikai és vallási irányelveiről beszél. A stúdióból kijőve autóbalesetet szenved, komába kerül. Megelevenednek a 60 év történései. Életét végig kisérték a háború után történt nagy történelmi, társadalmi események, mint az 1956-os lengyel október, az 1981-es hadiállapot, az 1989-es rendszerváltás. Jerzy Stuhr három évig dolgozott a forgatókönyv megírásán. Bratek szerepében Jerzy Stuhrt és fiát, Maciej Stuhrt láthatjuk. A generációja számára fontos filmnek tekinti, de a mai fiatalok is tanulhatnak a produkcióból- véli a rendező.

A legjobb férfi alakításért járó díjat Kovács Zsolt kapta. A Jászai Mari-díjas színész, Reisz Gábor rendezésében készült „VAN valami furcsa és megmagyarázatlan” című filmben, Szentesi Endre, Áron apja szerepében lépett fel. A film a zsűri külön díját is megkapta. Az alacsony költségvetéssel készült produkció, diplomafilm főszereplője Áron, a 29 éves fiatal, aki nemrég végezte el az egyetemet. Barátnője elhagyta, albérletben lakik, amelynek költségeit a szülők finanszírozzák. Megpróbál munkát keresni. Elverte egy éjszakai mulatozáson a szülők egyhavi fizetését. Nem emlékszik, miként váltotta egy repülőjegyre az összeget. A rendező személyes indíttatású filmnek tekinti alkotását.

Több nemzetközi filmfesztiválon díjazták a filmet. A díjakat Győriványi Bálint, a film egyik szereplője (Győrvári Bálint) vette át.

A legjobb női alakításért járó díjat Candela Pena nyerte a Las ovejas no pierden el tren című, Álvaro Fernández Armero rendezésében készült film- szerepéért. Egy fiatal házaspár, Luisa és Alberto, a gazdasági válság okozta nehézségek miatt, falura költöznek, a fiúkkal együtt. Luisa Madridba megy naponta dolgozni, az apa, az író otthon marad és vigyáz a gyermekükre. Luisa testvére, Sara (Candela Pena) minden áron férjhez akar menni.

A Közönségdíjat „Egy bérgyilkos lövés előtti magányossága” című, Florian Mischa Böder rendezésében készült belga film nyerte.

A posztumusz Kiválóság- díját a nyolcszoros Oscar- díjra jelölt ír származású brit színész Peter O’ Toole kapta, amelyet lánya Kate O’Toole vett át. A világhírű színész munkásságát Declan Cassidy mutatta be. A teljesség igénye nélkül felsorolnék néhány filmet, amelyben a világhírű művészt láthatta a nagyérdemű: Arábiai Lawrence (1962), Tábornokok éjszkája (1967), Az oroszlán télen (1968), Viszlát, Mr. Chips (1969), Murphy háborúja (1971), Trója (2004), Út a vadonban- TV-film (2009).

Meda Victor (bukaresti Metropolis Színház), Rodica Lazăr (Bulandra Színház) és Molnár Levente (Kolozsvári Magyar Színház) döntése alapján, a következő rövidfilmeket díjazták: Árulás kínai stílusban-című, Jake Balfour- Lynn rendezésében készült alkotás nyerte a Diákfilm- díjat.

A független rövidfilm díjat a Benjamin Bouhana rendezésében készült „Ki következik?” című francia produkció kapta.

Dicséretet kapott a Katrin Krasner rendezésében készült The taste című film.

A Comedy Cluj 2015 fesztivál záró Gáláján bemutatták a „Legújabb testamentum” című Jaco van Dormael rendezésében készült luxemburgi-francia- belga filmet. A produkció ősbemutatója az idei Cannes-filmfesztiválon volt. A főbb szerepeket Benoit Poelvoorde és Catherine Deneuve alakítják, valamint a fiatal Pili Groyne színésznő. A rendező szerint az Isten nem halt meg, hanem számítógép előtt ülve, irányítja a világot.

A Comedy Cluj 2015 sikeres fesztiválnak tekinthető. Elismerés illeti Horaţiu Dan fesztiváligazgatót, Bogdan Beşliu művészeti igazgatót, a szervezőket, a több mint 150 önkéntes munkáját a seregszemle programjának összeállításáért, megvalósításáért, zavartan lebonyolításáért. Mindezt bizonyítja a közönség nagy mértékű érdeklődése a Vígjátékok Nemzetközi Filmfesztiválja iránt.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!