ERDON Helyi hírek

2015.10.12. 16:16

Különböző döntések egyazon ügyben

„Csoda történt” néhány fiatal ügyében, akinek a vaskohsziklási másolási botrány miatt érvénytelenítették az érettségijét. De továbbra is bizonytalan, hogy folytathatják-e tanulmányaikat.

„Csoda történt” néhány fiatal ügyében, akinek a vaskohsziklási másolási botrány miatt érvénytelenítették az érettségijét. De továbbra is bizonytalan, hogy folytathatják-e tanulmányaikat.

Miután a Nagyváradi Ítélőtábla több fiatal esetében helyt adott a Bihar megyei Tanfelügyelőség fellebbezésének, s ezáltal gyakorlatilag érvénytelenítették azokat az igazolásokat, melyek alapján lehetővé vált a fiatalok egyetemi feliratkozása, pénteken néhány fiatal esetében a bírák helyt adtak a halasztási kérelemnek egészen addig, míg döntés születik a per áthelyezéséreől, melyet több fiatal ügyvédje is kérelmezett.

Bizonytalanság

Kolozsi Árpád ügyvéd szerint valóságos csoda történt, hiszen egészen péntekig minden dosszié esetében jóváhagyták a fellebbezést, ezúttal viszont a másképp döntöttek. Logikailag nehezen magyarázható meg, hogy ugyanabban az ügyben miért dönt ugyanaz az intézmény különbözőképpen, fejtette ki az ügyvéd, aki szerint a per áthelyezése egy újabb esélyt jelent, mivel az Ítélőtáblánál kialakult általános nézet az, hogy ne hagyják jóvá a tárgyalás elhalasztására vonatkozó kérelmeket – ez pedig álláspontja szerint súlyosan sérti a fiataloknak azt a jogát, hogy igazságos elbírálásban részesüljön ügyük. Az, hogy az eljárás nem egységes, oda vezetett, hogy miután a Törvényszék döntése nyomán a fiatalok feliratkozhattak az egyetemre, nagy részüknek abba kell hagyniuk tanulmányaikat, másoknak pedig nem, de egyikük esetében sem lehet tudni, hogy végül is mi lesz az egésznek a vége.

Amennyiben a per áthelyezését jóváhagyják, az Ítélőtábla döntése semmissé válik, és akkor a fiatalok folytathatják az egyetemi tanulmányaikat, de ha a pert később ismét elveszítik, újfent abba kell hagyják. A több mint száz fiatal közül, akinek érvénytelenítették az érettségi vizsgáját, mivel a felvételek alapján másolt, vagy másoknak segített másolni, eddig az évfolyamelső Alexandra Burtă, valamint további két diák esetében halasztották el a tanfelügyelőség fellebbezésének elbírálását. Jelenleg tehát ők hárman folytathatják az egyetemet, a többiek pedig egyelőre nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!