ERDON Helyi hírek

2015.10.07. 12:17

Főhajtás az aradi vértanúk előtt

Nagyvárad- Október 6-án szokás szerint az RMDSZ, az egyházak, a civil szervezetek és intézmények közösen emlékeztek a tizenhárom aradi vértanúra, Nagysándor József táblájának a megkoszorúzásával.

Nagyvárad- Október 6-án szokás szerint az RMDSZ, az egyházak, a civil szervezetek és intézmények közösen emlékeztek a tizenhárom aradi vértanúra, Nagysándor József táblájának a megkoszorúzásával.

Az egybegyűlteket Sárközi Zoltán helyi önkormányzati képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke köszöntötte, majd egy rövid irodalmi összeállítás hangzott el a Szacsvay Imre Általános Iskola kórusának és a VIII. B osztály diákjainak előadásában. A gyermekeket Pásztor Gabriella igazgatónő és Kiss Tünde tanárnő készítették fel.

Beszédében Huszár István, Nagyvárad RMDSZ-es alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc résztvevői, élükön az október 6-án Aradon kivégzett 13 tábornokkal, a magyar történelmi emlékezet legjobban tisztelt és szeretett személyiségei közé tartoznak. Kifejezik az akkori Magyarország társadalmi és etnikai sokszínűségét, s ezen túl azt is, hogy tudott egy eszme, a haza boldogulásába és fejlődésébe vetett hit szolgálatába állni magyar, német, szerb, rác és örmény, parasztivadék, egyszeri polgár és gazdag arisztokrata. „Múltról beszélünk a jelenben azért, hogy legyen miből jövőt építhessünk, hiszen mindaz, ami elődeinkkel megtörtént, része a mi életünknek is, ezért nem létezhet társadalmi tisztánlátás és nemzeti önismeret a múlt ismerete nélkül”- nyomatékosította.

Magasztos példa

Az elöljáró ezután arról beszélt, hogy mi volt a világosi fegyverletétel üzenete, illetve mi volt az egyik fő oka annak, hogy az osztrákok a tiszteket megillető lőpor és golyó általi halál helyett akasztást írtak elő a magyar tábornokok számára. Röviden ismertette Nagysándor József életútját, és 48-as szerepét, majd kijelentette, hogy szerinte nekünk, utódoknak- legyen az politikus, aki Brüsszelben, Budapesten, Bukarestben, Erdélyben, vagy éppen a váradi városházán tevékenykedik, legyen az egyszerű szociális munkás, lakatos vagy pedagógus, civil vagy művész-, feladatunk az aradi tizenhármak magasztos példáját a gyermekeinknek, unokáinknak továbbítani. „Meggyőződésem, hogy vallástól és pártállástól függetlenül, hittel és csakis együtt ez sikerülhet. Én hiszek ebben, és ezért dolgozom”- fogalmazott.

A koszorúzás előtt fellépett még a Bihardiószegi Református Egyházközség Ifjúsági Énekkara Ghitea Angéla vezényletével. A tiszteletes méltóságát emelte még az említetteken kívül a Szentjobbi Hagyományőrző Huszáregyesületnek, a Francisc Hubic Művészeti Iskola ifjúsági fúvószenekarának, a Történelmi Vitézi Rend nagyváradi székének, valamint a cserkészcsapatnak a közreműködése.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!