ERDON Helyi hírek

2015.09.28. 16:13

Vállalkozók vidéki munkanélküliekből

Tavaly áprilisban kezdődött és most ért véget az a projekt, melynek során főleg vidéki állástalan személyeket képeztek ki arra, hogy vállalkozást indítsanak. Hétfőn volt a zárókonferencia.

Tavaly áprilisban kezdődött és most ért véget az a projekt, melynek során főleg vidéki állástalan személyeket képeztek ki arra, hogy vállalkozást indítsanak. Hétfőn volt a zárókonferencia.

Az uniós finanszírozású, Négyszer négyes összkerékhajtású vállalkozó (Antreprenor 4x4 cu tracţiune integrală) című projekttel főleg azokat a vidéki személyeket célozták meg, akik nincsenek alkalmazásban és esetleg „túlélési mezőgazdaságból” tartják fenn magukat. A tizenkét megyére kiterjedő projektet a Gazdasági-szociális Elemzési és Innovációs Központ szervezte a bukaresti Gazdasági Nevelésért Létesült Központtal, valamint a nagyváradi székhelyű Integra Románia Egyesülettel közösen, s teljes költségvetése ötmillió lej volt.

Tanfolyamok

Amint Adrian O. Ban, az Integra Románia Egyesület elnöke elmondta, a projekt során több mint hétszázan vettek részt a pályaválasztási-pszichológiai tanácsadáson, illetve a tanfolyamokon, s közülük több mint kétszázan foglalkoztak ezidáig „megélhetési mezőgazdasággal”. 388 személy végezte el a projekten belül megszervezett tanfolyamok egyikét. Ami pedig Bihar megyét illeti: 77 személy vett részt tanfolyamon, negyvenen a vállalkozói kurzust végezték el, a többiek pedig a számítástechnikai tanfolyamot. A kurzusok Belényes, illetve Papfalva és Margitta környékén zajlottak.

Az, hogy egy-egy településen hányan vettek részt, nagyrészt az adott helység vezetőinek hozzáállásán múlott, mondta az Integra elnöke, akitől azt is megtudtuk: Papfalván például egy helybélinek köszönhetik, hogy az információ eljutott a többséghez. A tapasztalat az, hogy ahol a polgármester támogatta az ötletet, ott sokkal könnyebb dolguk volt, mint ott, ahol passzívan viszonyultak a kezdeményezéshez.

Elindították

A lényeg az volt, hogy a pályaválasztási-pszichológiai tanácsadás során tesztek segítségével igyekeztek felmérni, kik azok, akik esetleg saját vállalkozást indíthatnának, illetve miben lehetnének sikeresek, a tanfolyamok során pedig egyebek mellett rámutattak arra: gyakorlatilag bárki indíthat vállalkozást, aki ért valamihez, akár kevés pénzből is. A harminc órás tanfolyam elvégzői 150 lejes támogatást is kaptak. A projekten belül tájékoztató füzetekcskéket is kiadtak, ezeket a tanfolyamok elvégzői kapták meg.

Mint megtudtuk, az elvégzők közül egyesek vegyesboltot nyitottak, mások süteményeket fognak készíteni vállalkozókként; volt, aki eldöntötte, hogy szépségszalont nyit, egy papfalvi személy pedig saját termesztésű bio-élelmiszereket fog árusítani saját boltjában. Főleg a pszichológiai akadályok leküzdése jelentett kihívást, mondta Adrian O. Ban, – sokan meg voltak győződve arról, hogy vállalkozni csak kevesek képesek, s ők nem tartoznak közéjük. Térségünkből négyen már el is indították vállalkozásukat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!