ERDON Helyi hírek

2015.09.10. 12:00

Segítség tanévkezdés előtt

Tanszereket kaptak szerdán a nagyváradi Szent Angéla házban nevelkedő gyerekek a Magyar Polgári Egyesület jóvoltából. Nagyon jól jön ilyenkor a segítség, tudtuk meg a ház vezetőjétől.

Tanszereket kaptak szerdán a nagyváradi Szent Angéla házban nevelkedő gyerekek a Magyar Polgári Egyesület jóvoltából. Nagyon jól jön ilyenkor a segítség, tudtuk meg a ház vezetőjétől.

Bartos Csilla, a Böjte Csaba szerzetes által létrehozott Szent Ferenc Alapítvány nagyváradi házának vezetője elmondta: az elmúlt hetekben is kaptak segítséget az egyesület tagjaitól, akkor egy nagyon nehéz, gázolajas kazánt szállítottak el, ez már évek óta szükséges lett volna, de nem találtak senkit, aki elvállalta volna.

Támogatás

Mintegy két hete beszélgetett Nagy József Barnával, az egyesület vezetőjével, akkor említette, hogy tűzifára lenne szükségük, valamint tanszerekre az iskolakezdéshez. „Nagyon örülünk, hiszen lista szerint pont azt kaptuk, amire szükségünk van” - mondta Bartos Csilla, majd hozzátette: minden segítség jól jön ugyan, de van úgy, hogy abból kapnak, amiből fölösleg van, s nem pont azt, ami éppen kell.

A füzetek, vízfestékek, rajztömbök, kijelzők és egyéb iskolai kellékek mellett a Magyar Polgári Egyesület könyveket is hozott. Amint Nagy József Barna elmondta, igyekeztek olyan műveket válogatni, amelyek a kötelező olvasmányok között szerepelnek – többek között Kosztolányi Dezső, Lázár Ervin, Babits Mihály, Dsida Jenő könyveket; persze az édességek, üdítők sem maradtak el, azokra van ugyan a legkevésbé szükség, de a tapasztalat szerint ahol gyerekek vannak, nincs az a mennyiség, amely ne fogyna el, jegyezte meg a Magyar Polgári Egyesület vezetője. Mint hozzátette, tűzifával ugyan nincs lehetőségük segíteni, tanszereket viszont sok helyre visznek ilyenkor, többek között diószegi gyerekeknek is, annál is inkább, mivel pont erre a célra kaptak támogatást a Polgári Magyarországért Alapítványtól, továbbá a Bethlen Gábor alaptól. Évekkel ezelőtt, a váradi cigánymissziós központ kapcsán kezdték el a segítségnyújtást, az ottani tapasztalatokat nem felejtették el.

A 2012 óta létesült nagyváradi Szent Angéla házban jelenleg tizenhét gyermek, illetve fiatal nevelkedik, a legkisebb kilenc éves, a legnagyobb pedig húsz. További részletekkel a házról, a segítés módozatairól a www.magnificat.ro honlap szolgál. A ház vezetőjével az angela.varad@gmail.com címen lehet felvenni a kapcsolatot.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!