ERDON Helyi hírek

2015.09.22. 11:45

Érkeserű-Érsemjén-Naszály "táncútvonal"

Az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport az elmúlt hét végén a Komárom-Esztergom megyei Naszályon járt, ahova Érkeserűn át vezetett útjuk.

Az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport az elmúlt hét végén a Komárom-Esztergom megyei Naszályon járt, ahova Érkeserűn át vezetett útjuk.

A fentebbi megfogalmazásra, miszerint az érsemjéni néptánccsoport érkeserűi segédlettel jutott el a tőlük közel 400 kilométerre, a magyar-szlovák határnál lévő Naszályra, Sütő Judit, az Ezüstperje egyik vezetője adott magyarázatot. Eszerint a történet még az Érkeserűben júliusban tartott Hímeshátsziget Fesztiválon kezdődött, melynek egyik fellépői voltak a semjéni néptáncosok. A keserűi kultúrház avatóján bemutatott műsorukat természetesen látták a helyiek testvértelepüléséről, Naszályból érkezett küldöttség tagjai is. Utóbbiak tetszését igen elnyerték a látottak, úgy hogy azonmód meg is hívták vendégszereplésre az Ezüstperjét. Nem csak a közös anyanyelv miatt értettek szót mindjárt, hanem mert a Komárom-Esztergom megyeiek egyike volt az a Török Béla, jelenlegi naszályi tiszteletes, aki érmihályfalvi születésűként gyerekkori ismerőse a csoportvezető Sütő Juditnak és Szabolcsnak.

Jövőre újra

A meghívást már a helyszínen elfogadták, de természetesen még további egyeztetések következtek, melyek eredményeként az Ezüstperje az elmúlt hét végén, szeptember 19-én és 20-én részt vett a XVI. Naszályi Napokon, annak a csapatnak a tagjaként, melynek az Érkeserűt is magába foglaló Kiskereki község polgármestere, Nyiri Sándor volt a "csapatkapitánya". Az úgynevezett népi kategóriát egyedül képviselve mintegy 40 perces műsorukban belső-erdélyi táncokat mutattak be, amit Maszlavér Petra polgármester-asszony köszönt meg, egyúttal már a jövő évi ünnepségre is meghíva az érmellékieket. Úton hazafelé a csoport még megállt Tatán, kirándulást téve a várhoz, majd az autópályán "tűztek hazafelé", hiszen hétfőn már mindenkit várt a munkahely és az iskola.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!