ERDON Helyi hírek

2015.08.12. 12:14

Brătianu esete a sassal...

Nagyvárad önkormányzata nem kapott kedvező véleményezést a Kulturális Minisztériumtól arra a megkeresésére, hogy szobrot állítson I. C. Brătianu néhai liberális politikusnak a hivatalosan róla elnevezett parkban, melyet a régi váradiak Bunyitay-ligetnek ismernek.

Nagyvárad önkormányzata nem kapott kedvező véleményezést a Kulturális Minisztériumtól arra a megkeresésére, hogy szobrot állítson I. C. Brătianu néhai liberális politikusnak a hivatalosan róla elnevezett parkban, melyet a régi váradiak Bunyitay-ligetnek ismernek.Az elutasítás egyik indoka az volt, hogy Romániában túl sok olyan kültéri képzőművészeti alkotás van, mely sast is ábrázol, ugyanis a kompozíció részét képezné egy kitárt szárnyú ragadozó madár is.

Bár a korábbi tervek szerint augusztus 20-án, vagyis a volt miniszterelnök születési évfordulóján avatták volna fel a bronzszobrot, a szaktárca ellenvetése miatt jelenleg még annál a fázisnál sem tartanak, hogy kiöntötték volna ezt. Problémák amúgy korábban is adódtak, például kétszer kellett pályázatot hirdetni, mivel első alkalommal nem sikerült győztest hirdetni. Az újrázásnál aztán a szatmárnémeti Radu Ciobanu pályaműve mellett döntöttek, melyre a helyi képviselő-testület is rábólintott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!