ERDON Helyi hírek

2015.07.12. 16:02

Nincs egység, nincs biztonság

Csütörtökön Dénes Zoltán berettyóújfalui plébános, c. kanonok Szent László lovagkirály zarándokút címmel szervezett tudományos konferenciát, melynek egyik témája a migráció volt.

Csütörtökön Dénes Zoltán berettyóújfalui plébános, c. kanonok Szent László lovagkirály zarándokút címmel szervezett tudományos konferenciát, melynek egyik témája a migráció volt.

Több szempontból közelítették meg a témát a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központban tartott szimpózium meghívottjai, és az egyik vetület napjaink egyik kiemelkedő fontosságú problémája, a migráció volt.

Dr. Isaszegi János ny. vezérőrnagy, háborús hadműveleti és biztonságpolitikai szakértő előadásában azon meggyőződésének adott hangot: többek közt azért jelent problémát napjainkban a migráció ügye, mivel nem beszélhetünk működő és egységes biztonságpolitikáról a valójában nem határtalan és szintén nem egységes Európában. Meglátásában határkerítések építésével nem lehet orvosolni a problémát vagy megállítani a menekültáradatot, ehelyett inkább élhető körülményeket kell teremteni szülőhazájukban az érkezőknek, mert másképp egyre többen jönnek, és egyre közelebb kerülnek érkeznek a határainkhoz.

A jövő pedig ebből a szempontból nem túl fényes, hiszen a Föld lakossága egyre nő, a népességrobbanás pedig a szegény, afrikai vagy ázsiai országokat jellemzi. A jó vagy segítő szándék ugyanakkor nem feltétlenül jár pozitív eredménnyel, de a gazdag, nyugati országok nem is igen törekednek arra, hogy jótékonykodjanak, inkább akkor lépnek fel, ha a konfliktusoktól terhelt adott ország gazdag altalajkincsekben, vagy egyéb, profitorientált érdekük fűződik a humanitárius, vagy inkább többnyire katonai beavatkozáshoz. Eközben pedig a terrorszervezetek virágzanak, olyan országokban vagy vidékeken is, melyekről talán nem is hallottunk, mert nem szerepelnek a világhíradókban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!